Ungerska csalamade
Ungerska csalamade
12 ingredienser
20 m
Csalamade är en ungersk klassiker som passar perfekt som tillbehör till de flesta rätter. Bäst av allt är att du kan variera grönsakerna efter smak och säsong.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
Vätska
- 2 dl vitvinsvinäger (äppelcidervinäger funkar också bra)
- 8 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk salt
Sallad
- 1 klyfta vitkål [ca 800 g]
- 2 paprikor (gärna olika färger)
- 2-3 morötter
- 1 rödlök (eller gul lök)
- 1 gurka (välj gärna en fast gurka)
- 2 tsk senapsfrö
- 2 tsk hel kummin
- 5-6 svartpepparkorn
Gör så här
Vätska
- Blanda vinäger, vatten, salt och socker i en skål. Blanda tills sockret löses upp och ställ åt sidan.
Sallad
- Skiva alla grönsaker tunt, gärna med en mandolin.
- Lägg alla grönsaker i en bunke. Strö över senapsfrön, kumminfrön, pepparkorn och blanda ordentligt, gärna med händerna så att du kan krama kålen lite lätt.
- Häll över vätskan och blanda ordentligt.
- Låt stå i rumstemperatur med ett locket på glänt i ca 6 timmar.
- Blanda salladen med jämna mellanrum.
- Lägg sedan upp salladen i steriliserade glasburkar och förvara i kylen. Salladen klarar sig fint i kylen upp till 3-4 veckor.