Csalamade är en ungersk klassiker som passar perfekt som tillbehör till de flesta rätter. Bäst av allt är att du kan variera grönsakerna efter smak och säsong.
2 dl vitvinsvinäger (äppelcidervinäger funkar också bra)
8 dl vatten
0,5 dl strösocker
2 msk salt
Sallad
1 klyfta vitkål [ca 800 g]
2 paprikor (gärna olika färger)
2-3 morötter
1 rödlök (eller gul lök)
1 gurka (välj gärna en fast gurka)
2 tsk senapsfrö
2 tsk hel kummin
5-6 svartpepparkorn
Gör så här
Vätska
Blanda vinäger, vatten, salt och socker i en skål. Blanda tills sockret löses upp och ställ åt sidan.
Sallad
Skiva alla grönsaker tunt, gärna med en mandolin.
Lägg alla grönsaker i en bunke. Strö över senapsfrön, kumminfrön, pepparkorn och blanda ordentligt, gärna med händerna så att du kan krama kålen lite lätt.
Häll över vätskan och blanda ordentligt.
Låt stå i rumstemperatur med ett locket på glänt i ca 6 timmar.
Blanda salladen med jämna mellanrum.
Lägg sedan upp salladen i steriliserade glasburkar och förvara i kylen. Salladen klarar sig fint i kylen upp till 3-4 veckor.