Bigos

Foto: TV4
Bigos
16 ingredienser
Bigos ses ofta som polens nationalrätt. En kålgryta med i huvudsak surkål. Här med fläsk och kryddig korv. Äts varm eller kall, till förrätt, varmrätt eller mitt i natten som vickning. Serveras med ett gott bröd.
Ingredienser
- 1 förp surkål [800 g]
- 250 g fläskkött (t ex grytbitar)
- 250 g rimmat fläsk (eller bacon)
- 2 msk smör
- 2 lagerblad
- 5 svartpepparkorn
- 5 dl vatten
- 250 g kryddig korv, gärna polsk
- 1 gul lök
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl rött vin (eller vatten)
- 2 msk tomatpuré
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Till servering
- grovt bröd
- potatis, kokt (eller potatismos)
Gör så här
- Skölj surkålen och låt den rinna av.
- Skär köttet i mindre bitar, och fläsk/bacon i tärningar.
- Bryn kött och fläsk en gryta.
- Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten.
- Sjud under lock ca 1 timme.
- Skär korven i slantar och låt den sjuda med den sista kvarten.
- Under tiden skala och hacka löken.
- Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull.
- Strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten.
- Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar.
- Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter tills smakerna blandats.
- Späd med mer vin eller vatten om det behövs.
- Smaka av.
- Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.