Ullas rabarber- och hallonkaka med lättvispad grädde

hallonkaka
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ullas rabarber- och hallonkaka med lättvispad grädde

189

7 steg att laga

10 ingredienser

ca 45 m

Rabarber och hallon tillsammans gör underverk i denna enkla men goda kaka.  Lite, lite flingsalt lyfter smakerna ännu mer.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl rörsocker
  • 1 dl havregryn
  • 225 g smör + (smör till att smörja formen)
  • flingsalt
  • 500 g rabarber
  • 500 g hallon
  • 5 msk rörsocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda, vetemjöl, råsocker, havregryn, smör och salt i en matberedare och kör tills den precis går ihop.
  3. Smöra en springform och fodra formen med deg så att det bildas en kant i formen. Spara resterande deg till “locket”.
  4. Dra bort skalet på den platta sidan av rabarbern. Skär ner rabarbern i mindre bitar och blanda med hallon, råsocker och potatismjöl.
  5. Häll ut rabarber- och hallonblandnigen i pajskalet. Pudra med kardemumma och toppa med kluttar av resterande deg.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-35 minuter eller tills den har fått fin färg.
  7. Låt svalna och servera med lättvispad grädde.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer