Chokladtryffel med gin

Foto: TV4
Chokladtryffel med gin
13 ingredienser
Chokladtryffel med gin. Serveras med hallonsorbet
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Botten
- 100 g mörk blockchoklad
- 25 g smör
- 100 g äggvita
- 0,5 dl strösocker
Tryffelsmet
- 150 g mörk blockchoklad
- 1 dl grädde
- 2 msk apelsinmarmelad, engelsk
- 2 cl gin
Hallonsorbet
- 80 g vatten
- 60 g strösocker
- 0,25 citron, saft
- 110 g hallon
- 0,25 äggvita
Gör så här
- Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp.
- Låt det sjuda i ca 5 minuter och låt det därefter svalna tills det är ljummet.
- Tillsätt hallon och citronsaft. Blandningen mixas kort med stavmixer.
- Låt blandningen svalna i kylskåp och kör sedan i glassmaskin.
- Samtidigt som glassmaskinen arbetar vispas äggvitan kraftigt och tillsätts när sorbeten är färdig. Förvara i frys till servering.
- Smält chokladen med smöret över vattenbad.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum och vispa sedan i sockret. Vänd samman den smälta chokladen med äggvitan.
- Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och sprid ut smeten i ett tunt lager. Baka på 175 grader 10 – 15 minuter.
- Låt svalna och skär sedan ut en botten till önskad form.
- Hacka chokladen och lägg i en skål.
- Koka upp 0.5 dl vispgrädde och häll över den hackade chokladen.
- Rör tills chokladen smält och tillsätt sedan 0.5 dl kall grädde.
- Smaksätt tryffelsmeten med marmelad och gin.
- Sprid ut tryffelsmeten på chokladbotten. Ställ kallt fram till 15 minuter innan servering. Servera med hallonsorbet.