Ugnsstekt kalkon med rostad sötpotatis och rårörda tranbär
Ugnsstekt kalkon med rostad sötpotatis och rårörda tranbär
33 ingredienser
3,5 h + 1 dygn
En riktig amerikansk Thanksgiving-middag med kalkon, sötpotatis, tranbär och karamelliserad brysselkål.
Tips! Pröva att fylla din kalkon med Marcus Samuelssons saftiga Stuffing med chorizo och kycklinglever
Ingredienser
- 1 kalkon [4-5 kg]
- 1 gul lök (stor)
- 1 äpple (stort)
- 2-3 kvistar färsk timjan
- 50 g smör
- salt
- peppar
Sås
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 morot
- 2,5 dl vitt vin
- 1,25 l kycklingbuljong
- 1 tsk färsk dragon, skuren
- 3 msk citronsaft
- majsstärkelse, till redning (maizena)
- salt
- peppar
Rårörda tranbär
- 225 g tranbär
- 1 dl strösocker
Karamelliserad brysselkål
- 500 g brysselkål
- 1 schalottenlök
- 2 cm färsk ingefära
- 2 klyftor vitlök
- 3 msk honung
- 1 msk vitvinsvinäger
- salt
- peppar
- 2 msk olja
- 1 msk smör
Rostad sötpotatis
- 1 kg sötpotatis
- 3 msk olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
Kalkon
- Lägg kalkonen i en stor kastrull. Häll på en rimmningslag med 1 msk salt per liter vatten så att det täcker kalkonen. Rimma 1 dygn i kylen.
- Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär löken i mindre bitar. Skär äpplet i klyftor och skär bort kärnhuset.
- Ta upp kalkonen ur rimmningslagen och torka den. Fyll kalkonen med löken, äppelbitarna och timjanskvistarna. Bind ihop låren med bindgarn så att fyllningen stannar kvar. Krydda kalkonen med peppar runt om.
- Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Sätt in den i ugnen i ca 2 timmar.
- Smält smöret och ös kalkonen då och då.
- Höj ugnsvärmen efter 2 timmar till 225 grader och ta bort folien. Fortsätt att tillaga (och ösa med spad/smöret) i ca 45-60 minuter, tills innertemperaturen i låret är 74 grader.
- Prova att skära ett litet snitt i den tjockaste delen av kalkonen, kommer det klar köttsaft är den färdig. Låt kalkonen vila i ca 30 minuter innan den skärs upp.
Sås
- Skala och grovhacka lök, vitlök och morot. Fräs i 1 msk olja tills de börjar få färg, det tar 2-3 minuter.
- Häll på vitt vin och låt det koka ner tills hälften återstår. Tillsätt buljongen och låt det koka ner till hälften. Red av med lite majsstärkelse, och låt det sjuda i några minuter. Lägg i dragon och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
- Sila såsen genom en finmaskig sil.
Rårörda tranbär
- Blanda tranbär och socker tills sockret lösts sig.
Karamelliserad brysselkål
- Skala och finhacka schalottenlök, ingefära och vitlök.
- Ansa brysselkålen och dela på hälften om de är stora. Koka i lättsaltat vatten i några minuter tills de är mjuka men har en kärna kvar.
- Fräs brysselkålen i olja och smör tills den fått gyllenbrunfärg, ca 2-3 minuter, häll på lök, vitlök och ingefära och fräs i 2 minuter.
- Häll sedan på honungen så att den täcker brysselkålen, smaka av med salt och peppar.
Rostad sötpotatis
- Skala och dela potatisen i 6 klyftor på längden. Blanda potatis med olivolja, salt och peppar. Baka den i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills den är mjuk.