Ugnsstekt ananas

Ugnsstekt ananas
Foto: Tv4

Ugnsstekt ananas

Av: Alexander - Tomelilla

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h 25 m

Ugnsstekt annans med kokosparfait och ananasflarn är en fräsch efterrätt som snabbt blir en nya favorit.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kokosparfai

  • 2 dl vispgrädde
  • 250 ml kokosgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • rom (ljus, efter smak)
  • 1 vaniljstång

Ananasen

  • 3 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 250 ml kokosmjölk
  • 1 dl rom (ljus)
  • 1 ananas

Gör så här

Kokosparfait

  1. Vispa grädden.
  2. Separera äggulor och lägg i en kastrull tillsammans med socker, rom och fröna från vaniljstången.
  3. Värm försiktigt under konstant vispning tills blandningen tjocknar och blir luftig. Ta då genast bort från värmen, blandningen får inte bli för varm för då koagulerar äggen.
  4. Rör i kokosgrädden (det krämiga toppskiktet från kokosmjölken) samt vispgrädden. Häll upp i portionsformar och frys. Tag fram ca 10 minuter innan servering.

Ananasen

  1. Koka upp lika delar vatten och socker tillsammans med kokosmjölken och en matsked av romen. Ställ åt sidan.
  2. Skala ananasen med en kniv och skär undersidan till en plan yta. Skiva 4 tunna flarn av ananas och lägg dem i sockerlagen ca 5 minuter.
  3. Lägg därefter ananasflarnen på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 100 grader ca 1 timme.
  4. Tillsätt resten av decilitern rom till sockerlagen. Lägg den hela ananasen i sockerlagen och låt marinera minst 15 minuter.
  5. Baka ananasen i ugnen på 250 grader tills den får en karamelliserad yta. Skär upp ananasen och servera med kokosparfait och torkat ananasflarn.