Ugnsgrillade grönsaker med tonfiskdressing och krutonger
Ugnsgrillade grönsaker med tonfiskdressing och krutonger
21 ingredienser
En favoritsallad hemma hos Stefan - grönsaker i säsong rostas i ugnen och bjuds på ett stort fat tillsammans med en krämig dressing på tonfisk, brödkrutonger och bacon.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 1 röd paprika
- 1 zucchini
- 1 purjolök
- 1 broccoli
- 2 gula lökar
- 1 rödlök
- 1 romansallad
- 1 rosésallad
- olivolja
- salt
- svartpeppar, nymalen
Topping
- 2 förp bacon (à 140 g)
- 2 skivor levainbröd
- 1 kruka färsk persilja, grovt skuren
Tonfiskdressing
- 1 burk tonfisk i olja
- 2 dl majonnäs
- 1 dl crème fraîche
- 1 klyfta vitlök
- 1 citron
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
Krutonger
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skär brödet i tärningar. Lägg i en ugnssäker form och vänd runt med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen ca 10 minuter.
Ugnsrostade grönsaker
- Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Skär zucchinin i grova bitar. Ansa och skär purjolök och broccoli i grova bitar. Skala och skär gul lök och röd lök i grova bitar.
- Lägg alla skurna grönsaker på en plåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda runt och rosta i ugnen, 225 grader, ca 20 minuter tills grönsakerna är genombakta och har fått fin färg.
- Häll de varma grönsakerna i en bunke och vänd runt med plockade blad från romansallad och rosésallad, ytterligare olivolja, salt och svartpeppar.
Tonfiskdressing
- Lägg avrunnen tonfisk, majonnäs, crème fraiche, finriven vitlök och finrivet citronskal i en skål. Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.
Stekt bacon
- Strimla baconet och stek det knaprigt i lite olja i stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Servering
- Lägg upp grönsaks- och salladsblandningen på fat. Toppa med bacon och krutonger. Ringla tonfisksås över och avsluta med persiljan.