Ugnsbakade grönsaker och bönor med cream cheese

7 röster
35 m
4
Ugnsbakade grönsaker och bönor med cream cheese
Foto: Eva Hildén

Receptet är ur boken Vår kokbok hälsa av Sara Begner, Norstedts.

var_kokbok_halsa_omslag

Ugnsbakade grönsaker med matiga bönor är en snabb och enkel rätt som nästan klarar sig helt själv! Medan maten tillagas i ugnen kan du göra en snabb och fräsch cream cheese-röra som kommer lyfta rätten ytterligare. Helt enkelt en perfekt vardagsrätt som snabbt blir en självklar favorit!

35 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 6 dl färdigkokta stora vita bönor
  • 3 dl färdigkokta kidneybönor
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 2 rödlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk kapris
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk chiliflakes

Cream cheese-röra

  • 60 g pinjenötter
  • 200 g färskost (naturell cream cheese)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk flytande honung
  • salt

Servering

  • 4 skiva surdegsbröd
  • 35 g rucolasallad

Gör så här

  1. Skölj bönorna och låt dem rinna av.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och hacka vitlöken.
  3. Vänd ihop bönor, paprika och lök i en ugnssäker form. Ringla över oljan och strö över kapris, flingsalt och chiliflakes.
  4. Tillaga i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
  5. Cream cheese-röra
    Rosta pinjenötterna i en torr het panna tills de får fin färg. Skaka pannan hela tiden, de bränns lätt.
  6. Rör ihop cream cheese, vatten och honung. Vänd ner pinjenötterna och smaka av med salt.
  7. Servering
    Servera bönorna med oströran, bröd och rucola.
Tips!
var_kokbok_halsa_omslag

Receptet är ur boken "Vår kokbok hälsa"

21 april 2020