Ugnsbakade äpplen med hemgjord vaniljsås

Foto: TV4
Ugnsbakade äpplen med hemgjord vaniljsås
10 ingredienser
30 m
En härlig dessert på ugnsbakade äpplen fyllda med kanel och socker, serverad med hemgjord vaniljsås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 4 äpplen (syrliga)
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk malen kanel
vaniljsås
- 0,5 vaniljstång (alt. 1 msk vaniljsocker)
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 tsk potatismjöl
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C och smörj en eldfast form.
- Skala äpplena och kärna ur dem. Lägg ner i formen.
- Blanda kanel och socker i en kopp och häll blandningen i hålet på äpplena.
- Hyvla smör med osthyvel och täck äpplena så blir det en tunn jämn fördelning av smöret.
- Sätt in i ugnen i ca. 20 minuter eller tills äpplena är mjuka.
Vaniljsås
- Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och även i vaniljstången en en kastrull.
- Tillsätt mjölk och 1 dl av grädden i kastrullen och låt koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 16 minuter.
- Ta upp vaniljstången, vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills såsen börjar tjockna.
- Häll upp såsen i en skål och vispa den kall.
- Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla såsen.
- Severa äpplena med vaniljsåsen!