Ugnsbakade äpplen med hemgjord vaniljsås

Ugnsbakade äpplen med hemmagjord vaniljsås
Foto: TV4

Ugnsbakade äpplen med hemgjord vaniljsås

Av: Inger - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

30 m

En härlig dessert på ugnsbakade äpplen fyllda med kanel och socker, serverad med hemgjord vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen (syrliga)
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel

vaniljsås

  • 0,5 vaniljstång (alt. 1 msk vaniljsocker)
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C och smörj en eldfast form.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Lägg ner i formen.
  3. Blanda kanel och socker i en kopp och häll blandningen i hålet på äpplena.
  4. Hyvla smör med osthyvel och täck äpplena så blir det en tunn jämn fördelning av smöret.
  5. Sätt in i ugnen i ca. 20 minuter eller tills äpplena är mjuka.

Vaniljsås

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och även i vaniljstången en en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och 1 dl av grädden i kastrullen och låt koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 16 minuter.
  3. Ta upp vaniljstången, vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills såsen börjar tjockna.
  4. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall.
  5. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla såsen.
  6. Severa äpplena med vaniljsåsen!