Ugnsbakad rotselleri med pommes duchesse, vitlöksfrästa champinjoner och brynt hollandaise

7 röster
1 h
2
Ugnsbakad rotselleri med pommes duchesse, vitlöksfrästa champinjoner och brynt hollandaise
Foto: TV4

Vegetarisk plankstek där biffen ersätts med rostad rotselleri och bean byts mot en brynt hollandaisesås. 

Visa mer
1 h
2

Du behöver

Rotselleri

  • 1 rotselleri
  • 50 g smör
  • flingsalt

Pommes duchesse

  • 4 potatisar, kokta
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl västerbottensost, riven
  • salt
  • peppar

Vitlöksfrästa champinjoner

  • 4 skogschampinjoner, halverade
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Hollandaisesås

  • 2 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 250 g smör, brynt
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär av skalet på rotsellerin och dela den i 2 cm tjocka skivor.
  3. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och skiva över smör och salta. Sätt in i ugnen ca 30-35 min.
  4. Koka potatis och häll av vattnet. Värm upp mjölk och grädde.
  5. Pressa potatisen i en bunke.
  6. Tillsätt den varma mjölk/grädden och vispa in i potatisen.
  7. Tillsätt äggulorna, fortsätt vispa. Rör till sist ner den rivna osten.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skopa upp potatisen i en spritspåse. Spritsa på plankan.
  10. Stek champinjonerna med smör och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ta ut rotsellerin och höj värmen till 225 grader med grillfunktionen. Låt potatisen gå in tills den fått färg, ca 5-7 min.
  12. Nu såsen. Värm upp äggulorna, citronjuicen och vatten på medelvärme. Vispa hela tiden.
  13. Bryn smöret och ställ åt sidan.
  14. Tillsätt smöret under tiden du vispar.
  15. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite cayennpeppar.
  16. Servera rotsellerin på plankan med den gyllene pommes duchessen, champinjonerna och hollandaisen. Toppa gärna med färska örter!

laddar fler recept...

Laddar fler recept...