• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål

Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål

5 steg att laga

15 ingredienser

Riktigt saftig och fin lax som serveras med en helt otroligt god vitvinssås, smörig zucchini och hyvlad fänkål. Perfekt bjudmat som garanterat får gästerna på fall!

Ingredienser

4 portioner

Rå fänkål

  • 2 fänkål

Vitvinsås

  • 2 gula lökar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 100-150 g smör, kallt
  • ev citron (eller vinäger för syra)

Ugnsbakad lax

  • 4 bit lax utan skinn [à 150 g]
  • salt
  • olivolja

Zucchini

  • 400 g zucchini
  • 100 g smör, smält
  • 1 knippe dill
  • salt

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Rå fänkål
    Skiva tunt och lägg i kallvatten till servering.
  2. Vitvinssås
    Fräs hackad lök i smör. Koka ihop med vin, fiskbuljong och grädde. Pressa ev ned citronsaft för syra. Sila och pressa ner såsen i en ny kastrull.
  3. Mixa skummig med mycket kallt smör innan servering.
  4. Ugnsbakad lax
    Gnid in laxen med salt och olivolja. Baka i ugnen på 100 grader till en innertemperatur på 45 grader.
  5. Smörslungad zucchini
    Skiva zucchinin i mindre bitar. Slunga mjuk i smöret. Smaka av med dill och salt.