Ugnsbakad fjällröding med jordärtskockspuré

Foto: Tv4
Ugnsbakad fjällröding med jordärtskockspuré
19 ingredienser
1 h
Ugnsbakad fjällröding med jordärtskockspuré och pepparrotssmör är en rätt som snabbt blir populär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Jordärtskockspuré
- 300 g jordärtskocka
- 400 g potatis
- 0,5 msk salt
- 1 l vatten
- 50 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk citronskal, finrivet
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
Ugnsbakad röding
- 800 g röding, rensad
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 dl dill, färsk
Sparris och pepparrotssmör
- 500 g grön sparris, färsk
- 2 msk färsk pepparrot, riven
- 1 msk olja
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- 4 msk smör
Gör så här
Jordärtskockspuré
- Skala jordärtskocka och potatis och skär dem i mindre bitar.
- Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 20 minuter.
- Häll av vattnet, mosa och tillsätt smör och vispgrädde. Vispa till en krämig puré. Krydda med citronskal, salt och peppar.
Ugnsbakad röding
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj och torka av fisken.
- Skär några jack på fiskryggen med en vass kniv.
- Lägg fisken på en ugnsplåt täckt med folie.
- Gnid in insidan av fisken med salt och peppar och fyll fisken med dill.
- Ugnsbaka fisken i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
Sparris och pepparrotssmör
- Ansa sparrisen och riv pepparroten.
- Stek sparrisen med oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
- Lyft upp sparris från stekpannan.
- Smält smöret i pannan och blanda i riven pepparrot.
Servering
- Ta bort skinnet från fisken och servera med mos och sparris. Häll det smälta pepparrotssmöret på sparrisen och fisken.