Ugnsbakad fjällröding med jordärtskockspuré

Ugnsbakad fjällröding med jordärtskockspuré
Foto: Tv4

Ugnsbakad fjällröding med jordärtskockspuré

Av: Carola - Vaxholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h

Ugnsbakad fjällröding med jordärtskockspuré och pepparrotssmör är en rätt som snabbt blir populär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockspuré

  • 300 g jordärtskocka
  • 400 g potatis
  • 0,5 msk salt
  • 1 l vatten
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk citronskal, finrivet
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Ugnsbakad röding

  • 800 g röding, rensad
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 dl dill, färsk

Sparris och pepparrotssmör

  • 500 g grön sparris, färsk
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 msk olja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 4 msk smör

Gör så här

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskocka och potatis och skär dem i mindre bitar.
  2. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 20 minuter.
  3. Häll av vattnet, mosa och tillsätt smör och vispgrädde. Vispa till en krämig puré. Krydda med citronskal, salt och peppar.

Ugnsbakad röding

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och torka av fisken.
  3. Skär några jack på fiskryggen med en vass kniv.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt täckt med folie.
  5. Gnid in insidan av fisken med salt och peppar och fyll fisken med dill.
  6. Ugnsbaka fisken i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
  7. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.

Sparris och pepparrotssmör

  1. Ansa sparrisen och riv pepparroten.
  2. Stek sparrisen med oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
  3. Lyft upp sparris från stekpannan.
  4. Smält smöret i pannan och blanda i riven pepparrot.

Servering

  1. Ta bort skinnet från fisken och servera med mos och sparris. Häll det smälta pepparrotssmöret på sparrisen och fisken.