Tzatziki med sardeller

Adam Dahlberg

Tzatziki med sardeller

Av: Adam Dahlberg, Albin Wessman

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

30 min

"Greklands nationalröra på Solens vis. Vi gillar tzatziki med mild vitlökssmak. Ibland kan överdrivet vitlökstryck göra att det smakar lite ofräscht." /Adam Dahlberg och Albin Wessman

Ingredienser

portioner
  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • 1 citron, zest
  • 4 sardellfiléer, skurna i skivor
  • 10 valnötter
  • färsk mynta
  • olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg den rivna gurkan i en bunke, salta och blanda väl. Låt stå i 10 minuter.
  2. Lägg gurkan i en sil och låt den rinna av i 15 minuter.
  3. Krama sedan ur den sista vätskan med händerna.
  4. Blanda gurkan med yoghurt, vitlök och citronzest. Smaka av med salt.
  5. Lägg upp tzatzikin i en djup tallrik och fördela sardellerna ovanpå.
  6. Strössla över valnötter och toppa med myntablad.
  7. Ringla över lite olivolja och avsluta med flingsalt och nymalen svartpeppar