"Greklands nationalröra på Solens vis. Vi gillar tzatziki med mild vitlökssmak. Ibland kan överdrivet vitlökstryck göra att det smakar lite ofräscht." /Adam Dahlberg och Albin Wessman
Ingredienser
portioner
1 gurka
1 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt
0,5 klyfta vitlök, finriven
1 citron, zest
4 sardellfiléer, skurna i skivor
10 valnötter
färsk mynta
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg den rivna gurkan i en bunke, salta och blanda väl. Låt stå i 10 minuter.
Lägg gurkan i en sil och låt den rinna av i 15 minuter.
Krama sedan ur den sista vätskan med händerna.
Blanda gurkan med yoghurt, vitlök och citronzest. Smaka av med salt.
Lägg upp tzatzikin i en djup tallrik och fördela sardellerna ovanpå.
Strössla över valnötter och toppa med myntablad.
Ringla över lite olivolja och avsluta med flingsalt och nymalen svartpeppar