Turkisk Imam Bayildi

Turkisk Imam Bayildi
Foto: Tv4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Turkisk Imam Bayildi

5

22 ingredienser

1 h 30 m

Fyllda ugnsbakade auberginer är både fräscht och smakrikt att servera till både lunch och middag.

Ingredienser

portioner6
  • 6 aubergines (små eller 3 stora)
  • rapsolja (till stekning)

Fyllning

  • 2 lökar
  • 4 tomater
  • 2 sivripaprikor (turkisk paprika, kan uteslutas eller ersättas med 1 grön paprika)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja (liten)
  • rapsolja (till stekning)
  • salt
  • peppar
  • 2 tsk paprikapulver (eller chilipulver)
  • 1 msk tomatpuré

Tomatsås

  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten, kokhett
  • salt
  • peppar

Garnering (valfritt)

  • 2 sivripaprikor (turkisk paprika eller 1 grön paprika)
  • tomat

Gör så här

  1. Om du har små aubergine behåller du dem hela och om du har stora aubergine delar du dem i mitten. Skala dem randiga.
  2. Hetta upp ca 0,5 dl olja i en stekpanna och stek auberginerna tills de får färg, ca 2-3 minuter på varje sida. Tillsätt eventuellt mer olja om det känns för torrt, sänk värmen till medelvärme och lägg ett lock på stekpannan. Låt dem tillagas i ca 15 minuter, tills de mjuknar och får en fin färg. Lyft upp ur stekpannan och ställ åt sidan.
  3. Förbered nu fyllningen. Hacka löken i strimlor, hacka tomaterna i tärningar, hacka sivri i bitar och finhacka vitlöksklyftorna. Hacka persiljan.
  4. Hetta upp olja och stek lökstrimlorna tills de får färg och mjuknar. Vänd i vitlök och sivri, stek lite till.
  5. Vänd i tomat, salt, peppar, paprikapulver och stek en stund under omrörning.
  6. Vänd i tomatpuré och fortsätt steka. Lägg ett lock på grytan och låt fyllningen sjuda långsamt i ca 15 minuter.
  7. Ta bort locket och vänd i persiljan. Låt såsen få puttra i ca 10-15 minuter till utan lock. Såsen ska inte vara för vattnig, om den känns för vattnig kan du låta överflödig vätska koka bort.
  8. Värm ugnen till 200 grader.
  9. Lägg auberginerna i en ugnsform. Gör ett snitt i varje aubergine och fyll med fyllningen.
  10. Garnera eventuellt med tomat och sivri. Jag steker sivrin i olja först men man kan även behålla den rå.
  11. Blanda 2 msk tomatpuré med 4 dl kokhett vatten, smaksätt med salt och peppar. Häll såsen i ugnsformen. Tillaga auberginerna mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
  12. Servera med önskat tillbehör.