Tsukune med äggulekräm


Foto: TV4
Tsukune med äggulekräm
14 ingredienser
30 m
Tsukune är japanska spett med kyckling- och fläskfärs. Här serveras de med äggulekräm smaksatt med soja och mirin.
Se Max Westerlund Inazawa laga receptet

Ingredienser
- 1 gul lök
- 300 fläskfärs
- 300 g kycklingfärs
- salt
- svartpeppar
- 2 msk pankoströbröd
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 tsk sesamolja
- Tare (se tidigare recept)
- rapsolja
Äggulekräm
- 3 dl äggula
- 3 msk soja
- 3 msk mirin
Gör så här
- Hacka löken fint.
- Svetta löken i en stekpanna med 2 msk rapsolja tills den är mjuk men inte fått färg. Kyl ner löken.
- Blanda därefter fläskfärs och kycklingfärs med löken, salt, svartpeppar, panko, riven vitlök, riven ingefära och sesamolja.
- Konsistensen ska vara som en fastare köttbullefärs.
- Forma ca 70 g ovala bollar av färsen och trä på träspett. Ställ in de färdiga spetten i kylen och låt dem bli kalla till grillning. Detta förhindrar att de glider av spetten under grillning.
- Grilla sedan tsukune-spetten över en kolgrill tills de har fått en fin jämn yta och har en innertemperatur på 70 grader.
- Avsluta med att doppa spetten i tare och servera.
Äggulekräm
- Häll äggulorna i en vakuumpåse och baka dem i ugnen på 70 grader i 1 timme.
- Äggulan kommer att "sätta upp sig" och bli fast.
- Kyl ner vakuumpåsen med äggulan i isvatten.
- När äggulan är kall så häll ner den i en mixerkanna och mixa med soja och mirin tills en helt slät konsistens är uppnådd.