Tsukune-kyckling med jasminris

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Tsukune-kyckling med jasminris

22 ingredienser

1 h

Den här goda kycklingrätten gör sig bra både som helgmiddag och vardagsräddare.

Ingredienser

portioner

Kycklingbullar

  • 500 g kycklingfärs
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk fisksås
  • 2 ägg
  • 60 g morot, riven
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk vitlök, riven
  • 2 msk kokosolja (utan smak)

Tillbehör

  • kokt ris
  • broccoli, kokt

Sås

  • 0,5 gul lök, hackad
  • 1 dl vatten
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 msk grön currypasta
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk rörsocker
  • 4 limeblad

Servering

  • limefrukt
  • chilifrukt
  • färsk koriander

Gör så här

Kycklingbullar

  1. Vispa ihop alla ingredienser (utom kokosoljan) till kycklingfärsen med en gaffel.

Tillbehör

  1. Koka ris och broccoli.

Kycklingfärs forts.

  1. Värm kokosoljan i en stekpanna (gärna med lite högre kant) tills oljan är ordentligt varm.
  2. Använd två skedarna för att göra ”äggformade” kycklingbullar. Doppa skedarna i vatten mellan varje omgång så fastnar inte färsen.
  3. Stek kycklingbullarna gyllene på båda sidor och lyft dem sedan åt sidan.

Sås

  1. Fräs gul lök i samma stekpanna utan att göra den ren i 1 minut.
  2. Tillsätt sedan vatten, kokosmjölk och grön curry.
  3. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt sedan övriga ingredienser till såsen.
  5. Lägg ner kycklingbullarna i såsen och låt sjuda i minst 10 minuter så att de är helt klara.

Servering

  1. Servera kycklingbullarna med såsen, ris och broccoli samt lime, chili och färsk koriander.