Triss i dessert

Foto: Tv4
Triss i dessert
22 ingredienser
1 h
En riktigt läcker kombo av hallon, lakrits och maräng i glas. Med en frisk citronruta och rabarbershot till blir desserten komplett.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Botten till citronrutorna
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 msk strösocker
- 2 krm salt
- 125 g smör, kylskåpskallt
Fyllning till citronrutorna
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 citroner, finrivet skal (ekologiska)
- ca 2 citroner, nypressad citronsaft
- florsocker (att pudra över)
Hallon och lakrits
- 2 dl grädde
- 2,5 dl citruskvarg
- 4 dl hallon (färska)
- 4 msk turkisk peppar, krossad
- 2 dl maräng, krossade
- hallon (till garnering)
- myntakvist (till garnering)
Rabarbersaft
- 1 kg rabarber
- 5 dl strösocker
- 1,5 l vatten
- 1 citron, färskpressad saft
Gör så här
Botten
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop degen med fingertopparna eller kör snabbt ihop i en matberedare.
- Klä en ugnsform, ca 21x21 cm med bakplåtspapper.
- Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen och grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
Fyllning
- Rör under tiden ihop ägg och socker till fyllning.
- Vispa ner mjöl, vaniljsocker och därefter skal och saft från citronerna.
- Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare ca 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande är lite kladdig.
- Låt kakan svalna och skär sedan i rutor och pudra med florsocker. Förvara kakan svalt fram till servering.
Hallon och lakrits
- Vispa grädde och blanda i kvarg.
- Varva citrusgrädden i portionsglas med färska hallon, krossad turkisk peppar och krossade maränger.
- Garnera med hallon och mynta.
Rabarbersaft
- Ansa och skär rabarbern i bitar.
- Blanda rabarberbitarna med socker i kastrull och låt stå i ca 30 minuter.
- Blanda vattnet med citronsaften och häll i kastrullen med rabarberna. Koka sedan rabarbern ca 15 minuter eller tills de är mjuka.
- Sila rabarbern genom en finmaskig sil. Häll upp den klara rosa saften och förvara kallt.