Triss i dessert

POPULÄRT
Triss i dessert
Foto: Tv4

Triss i dessert

11

22 ingredienser

1 h

En riktigt läcker kombo av hallon, lakrits och maräng i glas. Med en frisk citronruta och rabarbershot till blir desserten komplett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Botten till citronrutorna

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 125 g smör, kylskåpskallt

Fyllning till citronrutorna

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner, finrivet skal (ekologiska)
  • ca 2 citroner, nypressad citronsaft
  • florsocker (att pudra över)

Hallon och lakrits

  • 2 dl grädde
  • 2,5 dl citruskvarg
  • 4 dl hallon (färska)
  • 4 msk turkisk peppar, krossad
  • 2 dl maräng, krossade
  • hallon (till garnering)
  • myntakvist (till garnering)

Rabarbersaft

  • 1 kg rabarber
  • 5 dl strösocker
  • 1,5 l vatten
  • 1 citron, färskpressad saft

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop degen med fingertopparna eller kör snabbt ihop i en matberedare.
  3. Klä en ugnsform, ca 21x21 cm med bakplåtspapper.
  4. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen och grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
  5. Fyllning
    Rör under tiden ihop ägg och socker till fyllning.
  6. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och därefter skal och saft från citronerna.
  7. Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare ca 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande är lite kladdig.
  8. Låt kakan svalna och skär sedan i rutor och pudra med florsocker. Förvara kakan svalt fram till servering.
  9. Hallon och lakrits
    Vispa grädde och blanda i kvarg.
  10. Varva citrusgrädden i portionsglas med färska hallon, krossad turkisk peppar och krossade maränger.
  11. Garnera med hallon och mynta.
  12. Rabarbersaft
    Ansa och skär rabarbern i bitar.
  13. Blanda rabarberbitarna med socker i kastrull och låt stå i ca 30 minuter.
  14. Blanda vattnet med citronsaften och häll i kastrullen med rabarberna. Koka sedan rabarbern ca 15 minuter eller tills de är mjuka.
  15. Sila rabarbern genom en finmaskig sil. Häll upp den klara rosa saften och förvara kallt.