Trädgårdskalender mars header

Trädgårdskalender mars

I mars börjar det klia i odlingsfingrarna! Butikerna fylls med fröer, jordsäckar och plantor. Och på TV4 Nyhetsmorgon duggar trädgårdsprofilerna tätt med sina bästa tips och råd. Här har vi samlat våra bästa att-göra-tips för mars månad!

Hög tid att förkultivera!
Nu är det dags att köpa fröer och såjord och börja så i små minidrivhus, i köksfönstret eller på en solig plats hemma. Att förkultivera betyder att du börjar så inomhus - för att sedan flytta ut växterna till sin växtplats. Följ anvisningarna på fröpåsen - alla frön har olika önskemål på frödjup och om de ska blötläggas innan. Sköt din sådd genom att spraya den med vatten regelbundet.

Trädgårdskalender mars skott

Omskolning?
Började du så tidigt på året, ja då kan det vara dags att skola om de små plantorna i större krukor. De första bladen kallas hjärtblad, därefter utvecklas karaktärsbladen (som ser ut som plantans riktiga blad fast i miniversion). När 2-3 karaktärsblad tittat fram - ja då är det dags att skola om i en större kruka med planteringjord (som innehåller mer näring än såjorden).

Boosta krukplantorna
Nu är det dags att gödsla krukväxterna inomhus. Börja lite svagt och öka på näringen efterhand våren kommer. Och passa på att plantera om växterna om de har för trånga krukor.

Lynnig tidsperiod i trädgården
Mars är lynnig. Ibland drabbas vi av "snösmockor", spöregn eller riktigt soliga dagar då solen bränner mot husväggen. Temperaturväxlingarna kan de flesta växter klara av men den starka solen är det största hotet mot en del växter som exempelvis de vintergröna - rhododendron, murgröna, enar, tujor osv. Se till att täcka och skydda utsatta växter med juteväv.

Trädgårdskalender mars gräsmatta

Hjälp gräsmattan
Genom att kalka gräsmattan tidigt på vårvintern så minskar man surheten i jorden. Det betyder att rötterna i gräsmattan tar upp näringen lättare, jorden blir luftigare och rötterna rotar sig snabbare. Och mossan som älskar sur jord får stå tillbaka.

Rensa försiktigt i rabatterna
Ha inte för bråttom med att rensa i rabatterna. Låt fjolårets ris ligga kvar tills du ser att nya skott är på gång - då kan du klippa bort det döda materialet. Riset skyddar nämligen fint mot frostnätter och stark sol.

Trädgårdskalender mars vinbär

Föryngra buskarna!
Har du gamla trötta vinbärsbuskar, en övervuxen schersmin eller buskrosor, då är toppen att beskära dessa under mars-april. Många växter mår bra av att gallras för att ge kraft till nya blommor, blad och bär. Men håll koll, en del växter börjar skjuta skott tidigt, så se till att beskära innan knopparna kommer.

Vårlökar
Har du vårlökar i trädgården - njut av första blomprakten! Se var de trivs och fyll på med fler så fort tjälen släppt ur jorden.

Trädgårdskalender mars krukor

Väck växthuset
Det är dags att väcka det slumrande växthust med att städa och jordförbättra och gödsla i de bäddar som sjunkit ihop. Preppade du jorden redan i höstas kan det räcka med att du försiktigt luckrar jorden med en grep. Gå igenom dina krukor för kommande säsong, laga om någon har gått sönder och tvätta om du missade det i höstas.

Vinterförvarade knölar
Vinterförvarar du knölar (som dahlia) inomhus då är det dags att titta till dem. Är dom snustorra kan du kan spraya dem lätt med lite vatten och sedan sätta dem i krukor - för snart ska de avhärdas en stund utomhus om dagen för att vänja sig vid våren.

Trädgårdskalender mars äppelträd

Beskära äppel- och päronträd
Unga äppelträd gillar att beskäras varje år mellan mars- maj. Beskärning ger starkare grenar, jämnare skörd och du får ett luftigare träd där solens strålar når frukterna bättre. Viktigt att ha bra redskap och beskära rätt, så trädet "läker" på bästa sätt. Gamla äppelträd beskärs mer försiktigt, en sk underhållsbeskärning där man tar bort döda och skadade grenar. Det gör man under den sk JAS-perioden (juli, aug, sept). Men en generell tumregel är, beskär efter trädet gett frukt (dock ej för sent på hösten), eller innan det går i blom på våren. Träd som körsbär och plommon beskärs först till hösten.