Trädgårdskalender april

Trädgårdskalender april

April är en lynnig månad i vårt avlånga land. Likväl som blåsipporna lyser så kan snökaos härja. Här besöker Nyhetsmorgons programledare Carolin Linda Schillén och pratar om dahlior och andra göromål i trädgården under april.
koket.se
Trädgårdskalender april

Fler saker att komma ihåg i april:

Skydda vintergröna växter mot den starka vårsolen.
Om det är tjäle i marken och solen ligger på då kan inte växterna suga upp vatten från jorden. Använd säckväv eller fiberduk.

Rensa i rabatterna
Nu kan du rensa och klippa bort döda växter och grenar i rabatterna. Passa på att fyll på och jordförbättra där jorden sjunkit ihop i rabatterna.

Håll koll på mördarsniglarna
Ju tidigare du börjar desto bättre chans har du att hejda de glupska sniglarnas framfart i rabatterna. Det finns lite olika sätt att stoppa sniglarnas framfart men Ferramol, Snigel Effekt och Snigel Fritt är blå korn som sniglarna gillar och som gör dom mätta och drar sig tillbaka för gott.

Ge näring till krukväxterna.
Om du redan börjat ge näring så kan du öka dosen något nu när ljuset på allvar har kommit tillbaka.
Tips! Ge lite näring varje gång du vattnar - i stället för en stor dos en gång i veckan.

Förodla potatis
Vill du odla potatis så kan du förodla nu på en sval och ljus plats. Läs mer här om hur du odlar potatis i hink.

Direktså sommarblommor och grönsaker
Många grönsaker vill sås direkt på friland - alltså de vill inte ha någon mysig, varm förodling inomhus. Morötter, bönor, rädisor spenat, kålrot, palsternacka och ärter till exempel. Men håll koll på vädret och täck dina odlingar om det finns risk för frost.

Förså grönsaker
Det är absolut inte försent att förså olika grönsaker nu. Fänkål, broccoli, gurka, tomat (jo du hinner!), melon, pumpa och ha dem skyddade inomhus tills vädret tillåter uteplantering.

Preppa krukor, pallkragar och odlingsbäddar
Jordförbättra och lufta jorden. Har du kompost är det ett perfekt material att nu jordförbättra förra årets jord med. Rengör krukor och redskap och fyll på med mer planteringsjord om jorden sjunkit ihop.

Beskär rosorna
Ett gammal talesätt lyder, när björkarna har musöron ska rosorna beskäras. Men läs på om din rossort, det finns olika rekommendationer för rabattrosor, buskrosor, klätterrosor osv.

Plantera vitlök
Köp sättlök och plantera i näringsrik jord - har du lite tur får du en första skörd till sensommaren. Men allra bäst resultat får du om du planterar vitlöken på hösten. Läs mer här om hur du odlar vitlök.

Balkongodling
Har du balkong i lite skyddat läge med sol kan du nu med fördel odla kryddväxter, jordgubbar, smultron och exempelvis olika asiatiska salladssorter.