Helgrillad blomkål med rökt sidfläsk

Helgrillad blomkål med rökt sidfläsk
Foto: Tove Nilsson @tovenils
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Helgrillad blomkål med rökt sidfläsk

13 ingredienser

Helgrillad blomkål med rökt sidfläsk och dillsås. Förkoka blomkålen i vitt vin och grilla sedan med eller utan folie runtom.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 hel blomkål
  • 1 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 dl gräddfil
  • 1 ägg, hårdkokt
  • 2 msk dill, finhackad
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 250 g rökt sidfläsk, i tjocka skivor
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Tänd grillen.
  2. Förkoka blomkålen i vin, vatten, krossade vitlöksklyftor och timjan. Smaka av vattnet med salt. Koka tills blomkålen är mjuk men med en fast kärna, ca 10 minuter.
  3. Tag upp och lägg på grillen. Grilla runtom ca 15-20 minuter tills blomkålen fått fin färg (eller: slå in blomkålen i folie och grilla runtom ca 45 minuter på svag värme eller indirekt. Tag bort folie och grilla ytterligare ca 15 minuter runtom så att blomkålen får fin färg).
  4. Blanda gräddfilen med hackat ägg, dill, gräslök, salt och peppar.
  5. Servera blomkålen med grillat sidfläsk och dillkräm.