Tostadas med flankstek och chimichurri

POPULÄRT
Tostadas med flankstek och chimichurri
Foto: TV4
Hedvig Henrekson
Hedvig Henrekson

Tostadas med flankstek och chimichurri

Av: Hedvig Henrekson

Från: Sveriges mästerkock

23 ingredienser

1 h

Krispiga bröd toppade med krämig guacamole, tunna skivor av flankstek och en syrlig och het chimichurri.

Ingredienser

portioner
  • 600 g flankstek
  • rapsolja
  • smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad

Tostada

  • 3 dl vetemjöl
  • 3-4 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1-1,5 dl vatten, kokande
  • rapsolja, för fritering

Chimichurri

  • 2 krukor färsk persilja, finhackad
  • 1 grön chilifrukt, finhackad
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 limefrukt
  • salt
  • peppar

Guacamole

  • 3 avokador
  • 1 limefrukt
  • 1 tomat, urkärnad och hackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • salt

Servering

  • färsk koriander

Gör så här

Flankstek

  1. Torka köttet torrt med hushållspapper, salta och peppra rikligt.
  2. Bryn köttet i rapsolja på hög värme, stek tills alla sidor har fått en bra stekyta. Se till att pannan är riktigt varm när du lägger ner köttet.
  3. Dra ner till medelvärme och ha i smör och vitlök i pannan. Ös köttet köttet när smöret är mellan brynt och skummigt.
  4. Låt köttet gå klart i pannan tills det är 54-56 grader
  5. Skär köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna, salta och peppra snittytorna.

Tostada

  1. Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt olivolja och blanda tills det blir ett smul. Ha eventuellt i mer olivolja.
  2. Tillsätt kokande vatten och blanda till en jämn deg. Dela upp degen i 9 stycken delar och kavla ut till små tortillas. Stek bröden en och en på hög värme i en torr stekpanna.
  3. Hetta upp olja i en liten stekpanna till 170-180 grader. Fritera bröden tills de blir krispiga.

Chimichurri

  1. Blanda ihop persilja, olivolja, rödvinsvinäger, limejuice, vitlök och chili i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Guacamole

  1. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Mosa med en gaffel.
  2. Blanda samman med tomaten och löken. Smaka av med limejuice och salt.

Servering

  1. Lägg två tostadas på en tallrik, bred ut rejält med guacamole. Lägg på tre skivor kött på varje tostada och toppa med chimichurrin. Garnera med färsk koriander och servera med
  2. en limeklyfta.

I programmet gjordes rätten ett växtbaserat och 3D-printat kött.