Toscakaka med päron och brynt smör
Toscakaka med päron och brynt smör
18 ingredienser
40 m
”Den här toscakakan bjöd jag min syster Judith på för ett tag sedan och hon hade bara en enda kommentar: ”Den här måste du ha med i boken, Hilda!” Sagt och gjort – här kommer receptet. Servera gärna kakan med lite lättvispad grädde.” /Hilda Kirkhoff
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Kaka
- 100 g smör
- 2 msk vispgrädde
- 3 ägg
- 2 dl ljust muscovadosocker
- 2,5 dl vetemjöl [150 g]
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 krm salt
- ev 0,5 tsk kardemummakärnor, nymalda
- 2 päron
- smör (till formen)
- ströbröd (till formen)
Toscasmet
- 100 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 200 g sötmandel, grovt hackade (med skal)
Servering
- grädde, lättvispad
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader med varmluft.
- Smöra och bröa en springform som är 22–24 centimeter i diameter. Eller klä formen med bakplåtspapper.
Kaka
- Bryn smöret i en kastrull tills det är bärnstensfärgat. Ta av från värmen, häll i grädden och låt svalna.
- Vispa ägg och muscovadosocker riktigt luftigt med elvisp eller köksassistent. Häll i det brynta smöret medan du vispar konstant.
- Mär upp mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål och rör om med en gaffel.
- Sikta ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt även kardemumman och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
- Häll smeten i formen och jämna till ytan med en spatel.
- Skala päronen, skär dem i klyftor och tryck ner dem lätt i smeten.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 15–20 minuter, den ska inte vara riktigt klar.
Toscasmet
- Gör toscasmeten under tiden. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner alla ingredienser utom mandeln.
- Låt toscan koka i ca 5 minuter tills den tjocknar något. Rör om då och då. Ta av från värmen och rör ner mandeln.
- Ta ut kakan och fördela toscasmeten jämnt över ytan med hjälp av en slev eller slickepott.
- Höj temperaturen i ugnen till 220 grader med varmluft. Grädda igen näst längst ner i ugnen i 12–15 minuter, tills toscan har en gyllene färg. Ta ut och låt svalna i formen.
Servering
- Servera kakan med grädde.