Toscakaka med päron och brynt smör

koket.se
Toscakaka med päron och brynt smör
Foto: Judith Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Toscakaka med päron och brynt smör

18 ingredienser

40 m

”Den här toscakakan bjöd jag min syster Judith på för ett tag sedan och hon hade bara en enda kommentar: ”Den här måste du ha med i boken, Hilda!” Sagt och gjort – här kommer receptet. Servera gärna kakan med lite lättvispad grädde.” /Hilda Kirkhoff

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 100 g smör
  • 2 msk vispgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2,5 dl vetemjöl [150 g]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • ev 0,5 tsk kardemummakärnor, nymalda
  • 2 päron
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Toscasmet

  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 200 g sötmandel, grovt hackade (med skal)

Servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader med varmluft.
  2. Smöra och bröa en springform som är 22–24 centimeter i diameter. Eller klä formen med bakplåtspapper.

Kaka

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det är bärnstensfärgat. Ta av från värmen, häll i grädden och låt svalna.
  2. Vispa ägg och muscovadosocker riktigt luftigt med elvisp eller köksassistent. Häll i det brynta smöret medan du vispar konstant.
  3. Mär upp mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål och rör om med en gaffel.
  4. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt även kardemumman och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
  5. Häll smeten i formen och jämna till ytan med en spatel.
  6. Skala päronen, skär dem i klyftor och tryck ner dem lätt i smeten.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i 15–20 minuter, den ska inte vara riktigt klar.

Toscasmet

  1. Gör toscasmeten under tiden. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner alla ingredienser utom mandeln.
  2. Låt toscan koka i ca 5 minuter tills den tjocknar något. Rör om då och då. Ta av från värmen och rör ner mandeln.
  3. Ta ut kakan och fördela toscasmeten jämnt över ytan med hjälp av en slev eller slickepott.
  4. Höj temperaturen i ugnen till 220 grader med varmluft. Grädda igen näst längst ner i ugnen i 12–15 minuter, tills toscan har en gyllene färg. Ta ut och låt svalna i formen.

Servering

  1. Servera kakan med grädde.