Tomtegrötsmunkar med saffran

koket.se
Tomtegrötsmunkar med saffran
Foto: Tv4
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

Tomtegrötsmunkar med saffran

9 ingredienser

30 m + jäsning

"En nyfriterad munk är alltid gott men med risgrynsgröt och saffran blir det julens favorit. En sötsak som passar både stora och små som tur är blir det många för de är försvinnande goda." /Jessie Sommarström

Se Jessie Sommarström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 0,25 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 4,5-5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 60 g risgrynsgröt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke till en köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjölken, socker och saffran och rör ihop.
  2. Tillsätt mjöl, ägg, salt och smör. Kör ca 10 minuter till en fin deg.
  3. Tillsätt risgrynsgröt och blanda ihop försiktigt. Blir den för kladdig så tillsätt lite mer mjöl.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 45 minuter.
  5. Rulla 20 g bollar av degen och jäs till dubbel storlek under bakduk.
  6. Fritera degbollarna i olja som är 160 grader.
  7. Rulla dem sedan i strösocker.