Tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbröd

NYHET
Tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbrödd
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbröd

20 ingredienser

40 min

Zeina lagar en vardagsvänlig tomatsoppa som får extra mustig smak tack vare att tomaterna rostas i i ugnen innan de får koka upp och sen mixas till en slät soppa. För en extra matig och mättande soppmiddag får tunn vermicellipasta koka med på slutet och till soppan bjuds ett ostgratinerat vitlöksbröd.

Ingredienser

portioner

Tomatsoppa

  • ca 900 g tomat
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 1 röd chilifrukt (valfritt)
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk oregano (eller 2 tsk torkad oregano)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl pasta vermicelli (tunn spaghetti)
  • 2 dl grädde
  • 8 dl vatten, kokhett
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • salt
  • svartpeppar

Ostgratinerat vitlöksbröd

  • 8 skivor bröd
  • 30 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk torkad oregano
  • ost (t ex parmesan)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg tomaterna på en plåt. Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Lägg dem på plåten tillsammans med tomaterna. Tillsätt skalade vitlöksklyftor och chili.
  3. Ringla olivolja över, strö på salt och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Lägg i en gryta, mosa lite lätt med en träslev. Smula över buljong, tillsätt hett vatten och mixa. Låt soppan puttra under lock i ca 10-15 minuter. Tillsätt sedan grädde, pasta och låt puttra i ca 7 minuter tills pastan mjuknar. Smaka av med salt och peppar.

Vitlöksbröd

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Dela brödskivorna på hälften och lägg på en plåt.
  2. Värm smöret några sekunder i mikron tills den mjuknar. Bred smöret på brödskivorna, toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 8 minuter, tills brödet blivit krispigt och fått en gyllene yta. Servera med soppan och njut!