• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Mexikansk tomatsoppa med grilled cheese

mexikansk tomatsoppa med grilled cheese
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Mexikansk tomatsoppa med grilled cheese

12 steg att laga

22 ingredienser

30 min

Busenkel tomatsoppa serveras med en riktigt ostig grilled cheese som steks i massor av smör. Perfekt comfort food för hela familjen!

Ingredienser

4 portioner

Tomatsoppa

  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 10 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Grilled cheese

  • 4 skiva surdegsbröd, ljust
  • 4 dl cheddarost, riven
  • 12 jalapeños
  • 25-50 g smör
  • olivolja

Garnering:

  • nachochips, smulade
  • ost, riven
  • färsk koriander
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Tomatsoppa
  2. Hacka löken i små tärningar, finhacka vitlök, stek sedan mjuka i smör.
  3. Tillsätt alla kryddor och stek lite till.
  4. Tillsätt mjöl, rör om. Häll i vatten, krossad tomat, tomatpuré och buljongtärningar.
  5. Koka upp, sänk värmen och låt puttra på medelvärme i ca 25-30 min.
  6. Mixa soppan slät och låt sjuda långsamt i 5 min till (valfritt).
  7. Grilled cheese
  8. Blanda riven cheedarost och grovhackad jalapeno.
  9. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna,
 stek bröden på en sida.
  10. Fördela cheddarost på den stekta sidan av brödet, täck med en brödskiva med den stekta sidan nedåt. Stek sedan mackorna ca 3 min på varje sida.
  11. Toppa soppan med riven ost, krossade tortillachips, färsk koriander och limejuice. Servera med chili cheese-mackan och njut!
  12. Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från koriander och lime för en mer hållbar matlagning, och njut av din rätt. /Köket-redaktionen