Mexikansk tomatsoppa med grilled cheese

29 röster
30 min
4
mexikansk tomatsoppa med grilled cheese

Busenkel tomatsoppa serveras med en riktigt ostig grilled cheese som steks i massor av smör. Perfekt comfort food för hela familjen!

30 min
4
4 portioner

Du behöver

Tomatsoppa

  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 10 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Grilled cheese

  • 4 skiva surdegsbröd, ljust
  • 4 dl cheddarost, riven
  • 12 jalapeños
  • 25-50 g smör
  • olivolja

Garnering:

  • nachochips, smulade
  • ost, riven
  • färsk koriander
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Tomatsoppa
  2. Hacka löken i små tärningar, finhacka vitlök, stek sedan mjuka i smör.
  3. Tillsätt alla kryddor och stek lite till.
  4. Tillsätt mjöl, rör om. Häll i vatten, krossad tomat, tomatpuré och buljongtärningar.
  5. Koka upp, sänk värmen och låt puttra på medelvärme i ca 25-30 min.
  6. Mixa soppan slät och låt sjuda långsamt i 5 min till (valfritt).
  7. Grilled cheese
  8. Blanda riven cheedarost och grovhackad jalapeno.
  9. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna,
 stek bröden på en sida.
  10. Fördela cheddarost på den stekta sidan av brödet, täck med en brödskiva med den stekta sidan nedåt. Stek sedan mackorna ca 3 min på varje sida.
  11. Toppa soppan med riven ost, krossade tortillachips, färsk koriander och limejuice. Servera med chili cheese-mackan och njut!
  12. Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från koriander och lime för en mer hållbar matlagning, och njut av din rätt. /Köket-redaktionen
7 mars 2020