Tomatrisotto med parmesanost

NYHET
Tomatrisotto med parmesanost
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Tomatrisotto med parmesanost

11 ingredienser

1 h

En krämig risotto med tomat och parmesanost gör sig riktigt bra som helgmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 3 msk olivolja (att steka i)
  • 350 g körsbärstomater
  • 4 dl carnaroliris (eller arborioris)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 l kycklingbuljong, helst hemkokt
  • basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Stek löken i en gryta med olja. Löken ska inte få färg utan bara bli mjuk och lite glansig.
  2. Tillsätt 150 g halverade körsbärstomater och stek tills tomaterna förlorat nästan all vätska och blivit koncentrerade i smaken.
  3. Häll i riset och låt det fräsa med på låg värme tills det blir lite transparent med en vit kärna inuti.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset.
  5. Ös i några slevar buljong i taget och låt det puttra in i riset. Rör hela tiden och lämna aldrig risotton.
  6. När nästan all vätska har kokat in öser du i mer buljong.
  7. När riset är mjukt men ändå aningen al dente, det brukar ta ungefär 20 minuter, öser du på ännu mer buljong och tillsätter 200 g hackade tomater och en rejäl näve basilikablad. Låt allt bli varmt och koka ihop.
  8. Risotton ska vara rinnig och lös. Den ska mer likna en gryta med soppkonsistens än en gröt när den är klar.
  9. Dra av kastrullen från värmen och låt risotton vila i några minuter.
  10. Rör ner 0,5 dl olivolja och parmesanost. Rör ordentligt så att osten smälter och bildar en kräm med vätskan i risotton runtom de goda små riskornen.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Häll upp risotton på tallrikar.
  13. Toppa med mer hackad tomat.
  14. Risotton ska rinna ut som en platt sås på tallriken, om den ligger i en klump har du använt alldeles för lite buljong.
  15. Servera risotton toppad med smulad parmesanost och ringla över lite olivolja.