Tofuklämmor

Tofuklämmor
Foto: Stefan Wettainen

Tofuklämmor

11 ingredienser

20 m

”Renklämma är en väldigt enkel smörgås att ta med som mellanmål eller enklare lunch om man vill få i sig protein och kolhydrater fort. Gör receptet vegetariskt och använd mosade vita bönor istället för sås, och rökt tofu istället för renkött.” / Gustav Johansson

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk lök och tunnbröd.

Tips! Tofu är ett bra alternativ till viltkött då utländskt ”vilt” ofta föds upp och utfordras och den svenska tillgången är så pass liten. Även om tofu ursprungligen kommer från Kina så finns det också svensk produktion, kolla gärna efter närproducerat!

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världsklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världsklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världklass

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 230 g tofu, rökt
  • 2 salladslökar (ekologisk)
  • 1 burk vita bönor [á 380 g]
  • 1 krm liquid smoke
  • 4 msk färsk pepparrot (på tub)
  • 0,5 citron, saften
  • 50 g rucolasallad
  • ev 1-2 msk vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 6 tunnbröd (ekologiska)

Gör så här

  1. Riv tofun på den grova sidan av ett rivjärn. Strimla salladslöken tunt.
  2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda bönor, liquid smoke, pepparrot och citronsaft. Vänd ner salladslök, tofu och rucola. Häll i lite vatten om det blir för tjockt och svårt att röra runt. Smaka av med salt och peppar tills du är nöjd.
  3. Bred rikligt med röra på varje tunnbröd och rulla ihop.