Tobleronedessert

koket.se
Tobleronedessert

Tobleronedessert

Av: Martin Wall

Från: Nyhetsmorgon

38 ingredienser

1 dygn

Den här desserten är något utöver det vanliga! En riktigt lyxig godbit att njuta av i helgen.

Se Martin Wall laga receptet

logo

Ingredienser

portioner tårta

Feuilletine

  • 115 g smör, brynt
  • 125 g strösocker
  • 1 ägg
  • 120 g vetemjöl
  • ca 0,5 krm salt
  • 40 g mjölk

Nougat

  • 60 g äggvita
  • 20 g strösocker
  • 290 g honung (121 grader)
  • 125 g vatten
  • 380 g strösocker (155 grader)
  • 100 g kakaosmör, smält
  • 400 g sötmandel, rostat

Chokladbotten

  • 100 g äggvita
  • 45 g strösocker
  • 80 g äggula
  • 45 g strösocker
  • 45 g 65% mörk choklad, smält
  • 10 g kakao, siktad

Nougatbotten

  • 50 g feuilletine
  • 50 g nougat, chokladbitar I små bitar
  • 50 g mjölkchoklad, smält

Chokladkräm

  • 120 g grädde
  • 12 glykos
  • 0,5 gelatin, blödlagda
  • 70 g mjölkchoklad
  • 10 g 65 % mörk choklad

Chokladmousse

  • 60 g äggula
  • 20 g strösocker
  • 300 g mjölkchoklad, smält
  • 100 g 65 % choklad, smält
  • 400 g grädde, lättvispad

Chokladglaze

  • 120 g vatten
  • 180 g strösocker
  • 180 g glykos
  • 4 gelatin, blödlagda ivatten
  • 120 g mjölkchoklad
  • 120 g grädde

Gör så här

Montering

  1. Förbered nougat, feuilletine, chokladbotten och chokladkrämen en dag i förväg.
  2. Spritsa chokladmoussen i en silikonform.
  3. Fyll på med chokladkrämen följt av de förskurna frysta bottnarna.
  4. Frys tills det är 100% fast. Forma av och glasera sedan.
  5. Efter glasering doppar du botten i smält mjölkchoklad.
  6. Dekorera med choklad och hackad nougat/bottenrester.

Feuilletine

  1. Vispa smöret och sockret, tillsätt ägget och därefter de torra ingredienserna och växelvis mjölken.
  2. Bred ut smeten MÅTTLIGT tunt på en silikonmatta och grädda på 170 grader tills den är gyllene.
  3. Låt svalna och bryt sedan i små bitar och förvara i rumstemperatur.

Nougat

  1. Förbered äggvita och socker i en skål med vispverktyg.
  2. Värm honungen till 121 grader.
  3. Värm vatten och socker till 155 grader.
  4. Medan honungen och sirapen värms upp så börjar du vispa äggvitorna på mycket låg hastighet.
  5. När honungen når 121 grader häller du den långsamt över äggvitorna medan du vispar.
  6. När sockervattnet når 155 grader så häll den långsamt över äggvitorna medan du vispar.
  7. Vispa nougaten en stund, tillsätt sedan det smälta kokossmöret långsamt under vispning och tillsätt sedan mandlarna.
  8. När nougaten når en homogen konsistens häller du den i en smord form fodrad med papper och låter den svalna till nästa dag.
  9. Dagen efter hackar du 50% av nougaten i små bitar. Täck dem med smält mjölkchoklad och spara dem till senare.
  10. Spara resten av nougaten för att använda i dina bottnar och som dekoration.

Chokladbotten

  1. Vispa äggvita och socker till en maräng.
  2. Vispa äggulorna och sockret tills de har fördubblats i storlek och blivit ljusare i färgen.
  3. Vänd ner den smälta chokladen i äggulorna och vänd sedan ner denna blandning i marängen.
  4. Sikta kakaopulveret och vänd i detta.
  5. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och grädda i 170 grader tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna tills den ska användas.

Nougatbotten

  1. Blanda ihop allt och fördela sedan ett tunt lager över den förberedda chokladbottnen.
  2. Skär i en lämplig storlek för att använda som botten i din silikonform. Förvara den fryst tills den ska användas.

Chokladkräm

  1. Värm grädden och glukosen. Ta av från värmen och tillsätt gelatin.
  2. Häll gräddblandningen över chokladen, rör om tills den smält. Mixa med stavmixer.
  3. Häll upp i en form för att använda som interiör, strö sedan chokladöverdragen med nougat. Frys in.

Chokladmousse

  1. Vispa äggula och socker över ett vattenbad tills sockret lösts upp. Vispa sedan i en mixer tills färgen är ljus och volymen har fördubblats.
  2. Vänd ner chokladen i äggulorna och vänd sedan i den vispade grädden.

Chokladglaze

  1. Koka upp vatten, socker och glykos. Ta av från värmen och tillsätt gelatin.
  2. Häll sirapen över chokladen, rör om tills den smält.
  3. Tillsätt sedan grädden och blanda med en stavmixer.
  4. Låt svalna innan du använder den för att glasera din frysta dessert.

Dryckestips! Kaffe & MerCurious Corn Whisky, Spirit of Hven, Nr 40599