Tiramisu med fläder och vanilj

Tiramisu med fläder och vanilj
9 ingredienser
30 m + tid i kyl
Gillar du tiramisu måste du testa den här versionen med fläder och vanilj.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 2 äggulor
- 0,5 msk koncentrerad fläderblomssaft
- 1 vaniljstång, urskrapad
- 4 msk strösocker
- 250 g mascarpone
- 2 msk calvados (klassiska är konjak men jag föredrar calvados)
- 10 savoiardikex
- 2 dl kaffe, starkt
- kakao (att pudra över)
Gör så här
- Vispa äggulor, fläderblomssaft, innehållet från den urskrapade vaniljstången och sockret till en slät smet. Addera mascarpone och calvados, rör försiktigt så allt blandas jämnt.
- Vispa äggvitorna fluffiga på maxeffekt med elvisp till ett fast skum. Vänd direkt ner äggvitan i mascarponeblandningen och blanda försiktigt till en jämn och luftig smet. Häll gärna i en spritspåse så går det lättare att lägga upp.
- Dela kexen i två bitar. Häll kaffet i en skål och doppa kexen en sekund i kaffet. Lägg kex i ett serveringsglas (trevligast att få sin egen dessert) och klicka/spritsa över mascarponekrämen.
- Pudra över kakao och upprepa med ett lager kaffedoppade kex följt av mascarponekräm.
- Toppa med kakao, täck och ställ kallt minst 3 timmar.