Tiramisu från Halv åtta hos mig

Tiramisu från Halv åtta hos mig-2
Foto: Tv4

Tiramisu från Halv åtta hos mig

Av: Marie - Nynäshamn

Från: Halv åtta hos mig

6 ingredienser

20 m + tid i kyl

Klassisk tiramisu är en perfekt dessert efter en härlig helgmiddag. Eller laga och ät den till fikat. Det här är ett recept som passar till många goda tillfällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk marsalavin (konjak, Amaretto eller annan likör)
  • 225 g mascarpone
  • 12 savoiardikex
  • 1,5 dl kaffe (starkt)

Gör så här

  1. Brygg kaffet. Använd en form ca 15 x 20 cm.
  2. Dela äggen och separera vitan och gulan.
  3. Blanda äggula och strösocker och vispa till en jämn ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och vald likör eller konjak och rör försiktigt till det blir en jämn smet.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten.
  5. Häll kaffet i en djup tallrik som är minst lika bred som kexet. Doppa undersidan av kexen snabbt i kaffet (endast undersidan). Lägg de 6 första kexen i formen.
  6. Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå och sikta över hälften av kakaon. Lägg sen de sista kexen ovanpå och bred sista smeten över och låt stå i kylskåp innan servering. Minst 1 timme men gärna längre.
  7. Precis innan servering så sikta över resten av kakaon.