Tiramisú, Dante Zias recept

Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Tiramisú, Dante Zias recept

Av: Dante Zia, Oscar Zia

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

20 m

För mig ska en tiramisú vara ordentligt krämig samtidigt som kexen inte får vara för vattniga. Jag tycker att jag har funnit någon form av perfektion i detta recept! Lite kruxigt med zabaionen, men väl värt mödan. Kuriosa: Ordet Tiramisú betyder “dra mig upp” på italienska, vilket fritt kan översättas till “ge mig en ordentlig kraftsmäll”. Misstänker att traditionen syftar på att kaffet ska få även den stelaste middagen att vakna till! /Dante

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl marsalavin
  • 500 g mascarpone
  • 2 äggvitor
  • 200 g savoiardikex
  • 6 koppar espresso
  • 2 msk strösocker
  • kakao, till garnering

Gör så här

  1. Vispa äggulorna, sockret och marsalavinet över vattenbad tills den når 83 grader. Ställ sedan bunken med krämen i ett isbad. Blanda ner mascarponeosten när krämen svalnat.
  2. Vispa äggvitorna tills det ser ut och beter sig som raklödder. Vänd därefter ner den vispade äggvitan i mascarponekrämen.
  3. Blanda espresson med sockret. Doppa kexen snabbt i det sockrade espressokaffet och lägg i en ugnsform (29x19x5,5 cm).
  4. Varva med kräm. Jag brukar köra två lager med kex och börja med ett tunt lager av kräm i botten. Pudra kakao precis innan servering.