Tinas duck surprise - Ankbröst à l'orange

POPULÄRT
Tinas duck surprise - Ankbröst à l'orange
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Tinas duck surprise - Ankbröst à l'orange

23 ingredienser

Lyxig rätt med anka och apelsinsås serverad med majrovor smaksatta med ingefära.

Ingredienser

portioner
  • 2 ankbröst, med skinn (à ca 300-500 g)
  • 2 klyftor vitlök, till stekning
  • 4 kvistar färsk timjan, till stekning
  • 1 msk smör, till stekning
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 apelsin
  • 0,5 msk strösocker
  • 2,5 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk cointreau
  • 3 dl kycklingbuljong, eller ankbuljong
  • salt
  • peppar, nymalen
  • majsstärkelse, utrört i kallt vatten
  • 2 msk smör (att blanka av såsen om man vill)

Majrova med körvel och gräslök

  • 2 majrovor (små)
  • 5 cm färsk ingefära
  • lite av ankfettet från stekningen av ankan
  • 1 dl kycklingbuljong
  • färsk gräslök, finskuren
  • färsk körvel, plockad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Stekt anka

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Skär små snitt i skinnet med en vass kniv utan att skära ner i köttet. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg salt i botten på stekpannan. Lägg i ankbröstet i kall stekpanna med skinnsidan neråt så att fettet smälter i stekpannan. Häll av lite av fettet och spara det till såsen och majrovan!
  4. Lägg in en ugnsform i ugnen för att värma den.
  5. Stek ankbrösten på medelhög värme i ca 7-8 minuter. Krossa vitlöken med en kniv. Lägg vitlök, smör och timjan i stekpannan. Ös ankbröstet med stekskyn som bildas i stekpannan.
  6. Lägg ankbröstet i den förvärmda ugnsformen. Stick in en stektermometer i mitten av ankbröstet. Häll på allt ur stekpannan i formen över ankan.
  7. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader. Ta ut och låt vila 5-7 minuter före servering.

Såsen

  1. Skala och finhacka löken. Riv skalet på halva apelsinen fint. Skala apelsinen med kniv och skär ut hinnfria filéer. Pressa ut saften från det som är kvar av apelsinen efter att du skurit ut apelsinfiléer.
  2. Stek löken i stekpannan (där ankan stektes). Häll i lite av ankfettet.
  3. Lägg i sockret och låt det karamellisera/smälta. Häll på vinäger och cointreau. Låt det koka ihop och häll sedan i buljongen och den pressade apelsinsaften.
  4. Låt koka ihop ordentligt. Sila av löken och häll såsen i en liten kastrull. Red av med lite majsstärkelse om den känns tunn. Tillsätt det finrivna apelsinskalet. Runda av såsen med en klick smör precis före servering.

Majrovor

  1. Koka majrovorna i 5 dl vatten, 0,5 msk socker och 0,5 msk salt. Låt koka tills de är lagom mjuka, ca 2-3 minuter.
  2. Häll av och skala och skär varje majrova i 4-6 klyftor.
  3. Skala och skiva ingefäran tunt på en mandolin, finhacka den.
  4. Lägg klyftorna i en vid kastrull, häll på lite ankfett och värm på dem utan att de tar färg. Tillsätt ingefära och lite buljong.
  5. Låt det koka ner, salta och peppra. Vill du spetsa till syran, droppa i lite rödvinsvinäger.
  6. Innan serveringen, ta i apelsinklyftorna, gräslöken och körveln.

Uppläggning

  1. Skär ankan med köttsidan upp. Skär köttet på diagonalen i tunna skivor. Lägg upp fint på tallrik tillsammans med majrovor och sås.