Italienska järpar på lammfärs med nöt couscous och raita

Italienska järpar på lammfärs med nöt couscous och raita
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Italienska järpar på lammfärs med nöt couscous och raita

18 ingredienser

Oj, så gott. Nyttigt dessutom. Och italienskt.

Mise en place
Stor skål att blanda färsen i
Stekpanna till järparna
Alla ingredienser framtagna, uppmätta och ev skalade
Skål till couscousen
Plastfilm
Skål till såsen
Tallrikar

Ingredienser

  • 500 g lammfärs
  • 25 g persilja (eller ca 1/2 dl grovhackad)
  • 1 citron (skalet från 1 citron)
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 0,75 tsk finsalt
  • 1-2 krm svartpeppar, nymalen

Nötcouscous

  • 1 dl hasselnötter, skalade, rostade och grovhackade
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk finsalt
  • 2 dl couscous
  • 4 dl vatten
  • plastfilm

Myntasås (Raita)

  • 2 dl yoghurt, "rinnande" frukostyoghurt
  • 1 kruka mynta
  • 0,5 msk honung, flytande
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg couscousen, gurkmejan, nötterna och saltet i en skål. Koka upp vattnet. Gärna med vattenkokare så går det snabbare. Häll över grynen, rör runt och plasta.
  2. När couscousen är färdig, blanda ner olivoljan och smaka av en extra gång.
  3. Blanda färsen med persilja, ägg och grädde. Riv skalet från citronen och finhacka vitlökarna. Blanda ner i färsen. Ta i Salt och peppar. Ta en matsked och forma järpar, stek i smör och grädde. 2 st per man.
  4. Grovskär myntan, och blanda med yoghurt, honung och svartpeppar.