Entrecôte med grillade vindruvor och citrondipp

POPULÄRT
Entrecôte med grillade vindruvor och citrondipp
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Entrecôte med grillade vindruvor och citrondipp

17 ingredienser

Entrecôte grillas med vindruveklasar och serveras med hemgjorda pommes och syrlig örtdipp.

Hemgjorda pommes är lätt och roligt att göra. Så varför inte våga prova att fritera olika potatisar? Var försiktig med den varma oljan bara och använd en fritös för bästa och säkraste resultat.
Tips! Lägg gärna ett par citron- och vitlökshalvor på grillen också, citronen pressas över rätten vid servering och den grillade vitlöken äter man genom att ”pilla ut” klyftorna.

Ingredienser

portioner

Entrecôte

  • 4 skivor entrecôte
  • 500 g gröna (eller blå vindruvor)
  • 150 g parmesanost
  • 2 citroner
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Grön citrondipp

  • 2 äggulor
  • 3-4 dl rapsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 citron, rivet skal och saft från
  • 1 rejäl näve rucola och persilja
  • 0,25 tsk salt
  • 4 rejäla drag med vitpepparkvarnen

Pommes frites

  • 3 bakpotatisar
  • 1 tsk salt
  • matolja, att fritera i

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet, pensla med olivolja. Klipp druvorna i små buketter, ringla över lite olivolja och vänd runt dem med en nypa salt.
  2. Grilla biffarna tillsammans med druvorna i klasar några minuter på varje sida (5-6 min). Var noga med att välja ett bra kött och låt köttet "vila" innan servering efter det är grillat.

Grön citrondipp

  1. Mixa olja, persilja och rucola med en stavmixer till en slät grön olja.
  2. Vispa samman äggulor, senap och citron i en annan skål, tillsätt oljan droppvis under vispning till en tjock sås bildas. Smaksätt med salt och peppar när du uppnått önskad tjocklek på såsen.

Pommes

  1. Skala potatisen och skär den i grova i stavar, ca 2 cm tjocka. Skölj dem i kallt vatten.
  2. Koka potatisen i saltat vatten i 3-4 minuter. Häll av potatisen och låt den ånga av i kastrullen utan lock. Torka dem noga med hushållspapper.
  3. Hetta upp matolja i en fritös till 180 grader. Fritera potatisstavarna i omgångar tills de är gyllenbruna, tag upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Salta med vanligt salt och lägg upp i en skål.

Servering

  1. Lägg upp det grillade köttet och druvorna på ett fat och riv över parmesan. Pressa citronsaft över rätten och servera med pommes frites och dipp.