Timjanstekt kalkonbröstfilé med sötpotatisstomp
Timjanstekt kalkonbröstfilé med sötpotatisstomp
17 ingredienser
Stekt kalkobröst serverat tillsammans med ett stomp på Anns favoritråvara sötpotatis.
Ingredienser
Sötpotatisstomp
- 4 sötpotatisar (stora)
- 4 klyftor vitlök
- 0,5 rödlök
- 0,5 dl parmesanost, riven
- 1-2 dl vispgrädde
- 30 g smör
- chilipasta
- salt
- peppar
Timjanstekt kalkonbröst
- 600 g kalkonbröstfilé
- färsk timjan
- smör, till stekning
- olja, till stekning
Sallad
- 65 g rucolasallad
- 1 päron
- 2 msk pinjenötter
- crema di balsamico
Gör så här
Sötpotatisstomp
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skär sötpotatisen i 3-4 cm tjocka skivor. Koka sötpotatisen i saltat vatten, 4 minuter.
- Lägg vitlöksklyftorna i aluminiumfolie. Skala och skiva rödlöken.
- Häll av sötpotatisen och halvera skivorna. Lägg sötpotatis, rödlök och paketet med aluminiumfolie i en ugnssäker form.
- Tillaga i ugnen 15-20 minuter.
- Ta bort folien från vitlöken och lägg klyftor och lök i en skål. Häll på lite av grädden och hälften av smöret. Mixa med stavmixer till en puré.
- Lägg sötpotatis och lökmixen i en gryta. Tillsätt parmesan, lite grädde och resterande smör. Mixa till ett stomp. Smaka av med chilipasta, salt och peppar. Tillsätt ev mer grädde för en bra konsistens.
Timjanstekt kalkonbröst
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Bryn kalkonbröstet runtom i olja och smör i en het stekpanna. Krydda med salt, peppar och timjan.
- Lägg över kalkonbröstet och stekskyn i en ugnssäker form. Tillaga tills innertemperaturen är 70 grader, ös med stekskyn några gånger under stekningen.
- Ta ut och låt vila 10-15 minuter före servering. Skär i skivor vid servering.
Rucolasallad
- Rosta pinjenötterna i en stekpanna eller i ugnen, passa noga så att de inte bränns.
- Skala, dela, kärna ur och skär päron i fina strimlor.
Servering
- Lägg upp skivad kalkon tillsammans med sötpotatisstomp och rucolasallad på tallrikar. Toppa rucolan med päron, pinjenötter och crema di balsamico.