Timjanstekt fläskkotlett med rostad potatis och gräddig svampsås

0 röster
40 min
4
Timjanstekt fläskkotlett med rostad potatis och gräddig svampsås
Foto: TV4

Kött, sås och potatis - fast med en rejäl twist av kocken Tom Sjöstedt. Till de stekta kotletterna serveras en gräddig svampsås med två sorters svamp och rostad rattepotatis. 

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Kotlett

  • 4 benfria fläskkotletter
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 kruka färsk timjan
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Rostad potatis

  • 600 g potatis (gärna ratte)

Svampsås

  • 400 g kantareller
  • 200 g champinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl bladpersilja, hackad
  • 0,5 citron, skalet
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rostad potatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Halvera potatisen på längden. Lägg med snittytan upp i en ugnssäker form. Salta och ringla över olja. Rosta i ugnen tills den är krispig och mjuk.
  3. Svampsås
    Skär svampen i mindre bitar. Stek ut vätskan ur kantarellerna i lite matolja. Tillsätt smör och champinjonerna och stek tills de börjar bli krispiga.
  4. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Tillsätt och fräs med mot slutet. Lägg över i en kastrull.
  5. Tillsätt vin och låt koka ihop. Rör ner grädden. Låt koka ihop och avsluta med crème fraiche. Smaka av med salt, peppar. persilja och citronskal.
  6. Fläskkotlett
    Salta och peppra kotletterna på bägge sidor. Bryn hårt i olja i stekpanna. Tillsätt, smör, vitlök och timjan. Bryn vidare på andra sidan. Ös köttet under stekningen.. Låt vila ca 5 minuter före servering.
  7. Servering
    Servera de stekta kotletterna med svampsåsen och den rostade potatisen.
  8. Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från örter och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av dina stekta kotletter. /Köket-redaktionen
12 oktober 2019

Laddar fler recept...