Timjanstekt fläskkotlett med rostad potatis och gräddig svampsås

POPULÄRT
koket.se
Timjanstekt fläskkotlett med rostad potatis och gräddig svampsås
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Timjanstekt fläskkotlett med rostad potatis och gräddig svampsås

17 ingredienser

40 min

Kött, sås och potatis - fast med en rejäl twist av kocken Tom Sjöstedt. Till de stekta kotletterna serveras en gräddig svampsås med två sorters svamp och rostad rattepotatis.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kotlett

  • 4 fläskkotletter (benfri)
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 kruka färsk timjan
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Rostad potatis

  • 600 g potatis (gärna ratte)

Svampsås

  • 400 g kantareller
  • 200 g champinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 0,5 citron, skalet

Gör så här

Rostad potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Halvera potatisen på längden. Lägg med snittytan upp i en ugnssäker form. Salta och ringla över olja. Rosta i ugnen tills den är krispig och mjuk.

Svampsås

  1. Skär svampen i mindre bitar. Stek ut vätskan ur kantarellerna i lite matolja. Tillsätt smör och champinjonerna och stek tills de börjar bli krispiga.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Tillsätt och fräs med mot slutet. Lägg över i en kastrull.
  3. Tillsätt vin och låt koka ihop. Rör ner grädden. Låt koka ihop och avsluta med crème fraiche. Smaka av med salt, peppar. persilja och citronskal.

Fläskkotlett

  1. Salta och peppra kotletterna på bägge sidor. Bryn hårt i olja i stekpanna. Tillsätt, smör, vitlök och timjan. Bryn vidare på andra sidan. Ös köttet under stekningen.. Låt vila ca 5 minuter före servering.

Servering

  1. Servera de stekta kotletterna med svampsåsen och den rostade potatisen.

Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från örter och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av dina stekta kotletter. /Köket-redaktionen