Tilltugg och enkel plockmat
Tilltugg och enkel plockmat
19 ingredienser
45 min
Fyra goda tilltugg som är enkla att göra, ser lyxigt ut men går snabbt och lätt! Tandpetare med caprese, prosciuttorullar, smördegsgrissini och crostini med lax.
Ibland behövs ingen förrätt om tilltugget till drinken får vara rikligt och mättande. Lägg till färdigköpta marinerade oliver om du vill ha ännu ett tilltugg.
Ingredienser
Tomat- och mozzarellaplock
- 1 förp minimozzarella
- 6 körsbärstomater
- olivolja
- 12 blad färsk basilika
Smördegsgrissini
- 1 förp smördeg
- 50 g lagrad ost, riven
- olivolja
- flingsalt
Prosciuttorullar
- 100 g prosciutto
- 50 g färskost
- 25 g rucolasallad
- svartpeppar, nymalen
Laxcrostini med pepparrotskräm
- 12 skivor baguette
- 1 dl frysta ärtor, tinade
- 100 g färskost
- 2-3 msk pepparrotsvisp
- 2 tsk citronsaft
- salt
- 150 g kallrökt lax
Gör så här
Tomat- och mozzarellaplock
- Skölj och halvera körsbärstomaterna. Trä en tomathalva, en mozzarellaboll och ett blad basilika på tandpetare. Ringla över lite olja och krydda eventuellt med nymalen svartpeppar och lite salt.
Smördegsgrissini
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rulla ut smördegen och skär i 2 cm tjocka strimlor. Pensla med lite olivolja, strö över riven ost och lite flingsalt. Skruva varje längd till grissinis och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ungen i 7-10 minuter, tills de är gyllene, frasiga och fina.
Prosciuttorullar
- Klicka ut lite färskost i varje ände på prosciuttoskivorna, lägg över lite rucola och krydda på lite nymalen svartpeppar. Rulla ihop till rullar.
Crostini med lax och pepparrot
- Rosta skivorna av baguette
- Mixa ärtorna med färskost och pepparrotsvisp till en slät kräm. Smaka av med eventuellt mer pepparrot, citronsaft och salt.
- Dela laxskivorna i två delar och lägg på brödet. Klicka på pepparrotskrämen.