Tigerkaka med brynt smör

koket.se
Tigerkaka med brynt smör
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Tigerkaka med brynt smör

17 ingredienser

1 h

Tigerkaka med brynt smör, chokladganache och dulce de leche kommer bli en fullpoängare till fikat!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kaka

Tigerkaka

  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 125 g smör
  • 0,75 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Chokladganache med flingsalt

  • 100 g mörk choklad
  • 0,75 dl grädde
  • 1 tsk honung
  • ca 0,5 krm flingsalt (efter smak)

Servering

  • dulce de leche (dulce de leche)
  • färska bär
  • blandade örter

Gör så här

Tigerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj och bröa en 1,5-liters form.
  3. Lägg smöret i en kastrull och bryn till en bärnstensfärgad ton. Häll i en skål och tillsätt grädden, låt svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott.
  6. Tillsätt gräddsmöret i smeten och vänd runt ytterligare lite till.
  7. Fördela smeten i två skålar och smaksätt ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao.
  8. Häll lite av båda smaksättningarna i botten av formen, dra med en sticka eller ett skaft på en slev för att skapa ett mönster. Uppreda med olika lager tills smeterna är slut.
  9. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.

Chokladganache med flingsalt

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Koka upp grädde, honung och flingsalt i en kastrull.
  3. Lägg chokladen i en skål med höga kanter och häll på den varma grädden. Låt stå cirka 20 sekunder, mixa därefter till en slät chokladganache.
  4. Låt chokladganachen stå i rumstemperatur för att sätta sig till spritsbar konsistens.

Servering

  1. Stjälp ur kakan ur formen och låt den svalna helt.
  2. Lägg chokladganachen i en spritspåse och dulce de lechen lika så. Spritsa fina mönster ovanpå tiderkakan och dekorera med färska bär och örter.