Tigerkaka med brynt smör
Tigerkaka med brynt smör
17 ingredienser
1 h
Tigerkaka med brynt smör, chokladganache och dulce de leche kommer bli en fullpoängare till fikat!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Tigerkaka
- smör (till formen)
- ströbröd (till formen)
- 125 g smör
- 0,75 dl grädde
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
Chokladganache med flingsalt
- 100 g mörk choklad
- 0,75 dl grädde
- 1 tsk honung
- ca 0,5 krm flingsalt (efter smak)
Servering
- dulce de leche (dulce de leche)
- färska bär
- blandade örter
Gör så här
Tigerkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smörj och bröa en 1,5-liters form.
- Lägg smöret i en kastrull och bryn till en bärnstensfärgad ton. Häll i en skål och tillsätt grädden, låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott.
- Tillsätt gräddsmöret i smeten och vänd runt ytterligare lite till.
- Fördela smeten i två skålar och smaksätt ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao.
- Häll lite av båda smaksättningarna i botten av formen, dra med en sticka eller ett skaft på en slev för att skapa ett mönster. Uppreda med olika lager tills smeterna är slut.
- Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.
Chokladganache med flingsalt
- Hacka chokladen fint.
- Koka upp grädde, honung och flingsalt i en kastrull.
- Lägg chokladen i en skål med höga kanter och häll på den varma grädden. Låt stå cirka 20 sekunder, mixa därefter till en slät chokladganache.
- Låt chokladganachen stå i rumstemperatur för att sätta sig till spritsbar konsistens.
Servering
- Stjälp ur kakan ur formen och låt den svalna helt.
- Lägg chokladganachen i en spritspåse och dulce de lechen lika så. Spritsa fina mönster ovanpå tiderkakan och dekorera med färska bär och örter.