The Noterius färsbiff med kantarellsås

koket.se
The Noterius färsbiff med kantarellsås

The Noterius färsbiff med kantarellsås

29 ingredienser

30 m + tid i kyl

The Noterius färsbiff med kantarellsås, rårörda lingon, pressad potatis och pressgurka.
Mischa Billings vintips: Borgogno, Lagnhe rosso, nr 70384.

Se Marcus Noterius laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Färsbiff

  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 gul lök, riven
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • chilipulver
  • salt
  • svartpeppar
  • cayennepeppar
  • 4 port potatis

Trattkantarellsås

  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 25 g smör
  • 250 g trattkantareller, förvällda
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 msk kantarellfond
  • 1 msk japansk soja
  • steksky (från färsbiffarna)
  • salt
  • svartpeppar
  • cayennepeppar

Inlagd gurka

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 gurka, tunt skivad

Rårörda lingon

  • 5 dl frysta lingon
  • 2,5 dl strösocker

Gör så här

Färsbiff

  1. Blanda mjölk med ströbröd i en skål och låt det svälla i några minuter.
  2. Skala och riv löken på ett rivjärn.
  3. Blanda köttfärs, ägg, riven lök, vitlök och kryddor med ströbrödsblandningen.
  4. Forma biffar av smeten och lägg dem i stekpanna med en klick smör.
  5. Bryn biffarna på båda sidor i några minuter. Lägg dem sedan i en form och tillaga dem i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  6. Skala potatisen och dela i mindre bitar.
  7. Koka sedan potatisen i välsaltat vatten.
  8. Pressa potatisen precis innan servering.

Trattkantarellsås

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs lökhacket i en panna med smör så att det blir mjukt och glansigt.
  3. Tillsätt den förvällda svampen i pannan och låt det fräsa ytterligare lite till. Om du använder färsk svamp så börja med att steka den. När vätskan har kokat in i svampen så ökar du värmen och lägger därefter i smöret etc.
  4. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
  5. Pudra över vetemjöl och rör om.
  6. Tillsätt vin, grädde, kantarellfond, japans soja och stekskyn från biffarna. (Vispa ur stekpannan med lite vatten efter att du har stekt biffarna så får du en bra steksky). Låt såsen sjuda några minuter.
  7. Smaka av med ytterligare salt och peppar om det behövs.

Inlagd gurka

  1. Blanda ättika, socker och vatten.
  2. Skiva gurkan tunt med en osthyvel eller mandolin.
  3. Lägg gurkskivorna i lagen och låt dra i ett par timmar innan servering.

Rårörda lingon

  1. Rör ihop frysta lingon med socker i en skål. Låt det sedan stå och dra en stund innan servering.