Thailändsk färssallad
Thailändsk färssallad
13 ingredienser
30 m
Larb som den här rätten kallas är en thailändsk färssallad som serveras med sallad och jasminris.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 4 msk sticky rice
- 500 kycklingfärs
- 4 salladslökar
- 1 knippe färsk koriander (litet knippe)
- 1 knippe pepparmynta (litet knippe)
- 4 kvistar thaibasilika (valfritt)
- 2 limefrukter
- 1,5 msk fisksås
- 2 tsk chiliflakes (eller chilipulver, öka eller minska mängd efter smak)
- rapsolja (till stekning)
- salt
Servering
- salladsblad
- jasminris
Gör så här
- Hetta upp en torr stekpanna.
- Rosta riset på medelhög värme tills det får en gyllenbrun färg, det tar ca 15-20 minuter. Var noga med att röra runt med jämna mellanrum och ha koll så riset inte bränns.
- Lägg riset i en mortel och mortla tills du får en konsistens som påminner om ströbröd.
- Hetta upp olja och stek färsen tills den får färg.
- Hacka salladslök, koriander, mynta och basilika grovt.
- Pressa lime.
- Vänd runt det rostade riset med färsen.
- Smaksätt sedan färsen med lime, fisksås, chili, salt, salladslök och alla örter. Smaka av med salt.
- Stek blandningen under omrörning i ca 3-4 minuter.
- Lägg upp färsen på ett fat med salladsblad.
- Servera gärna rätten med ris eller bara salladsblad.