Thailändsk basilikakyckling

Thailändsk basilikakyckling
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Thailändsk basilikakyckling

10 ingredienser

20 m

Här har vi en av de mest utsökta thailändska rätterna som finns. Thaibasilika är ganska allmänt tillgängligt nu, inte bara från asiatiska butiker utan online och i många stora stormarknader. Severa gärna rätten med lite broccoli för en extra klick grönt. En portion innehåller 294 kcal.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 6.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk solrosolja
  • 2 lökar, tunt skivade (små)
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 thaichilifrukt, finhackad (röd)
  • 8 kycklinglår, benfria och skinnfria
  • 2 msk soja (reducerad och salt)
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk ostronsås
  • 250 g jasminris, förkokt
  • 1-2 dl thaibasilika

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken försiktigt i 5 minuter tills den mjuknat. Tillsätt vitlök och chili och stek i ytterligare 1–2 minuter.
  2. Använd en vass kniv för att skiva kycklingen så fint som möjligt. Lägg ner kycklingen i pannan och öka värmen för att bryna kycklingen överallt.
  3. Tillsätt soja samt ostronsås och låt koka tills kycklingen är genomstekt och glaserad i såsen.
  4. Värm under tiden riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  5. Ta av kastrullen från värmen och rör ner thaibasilikan. Servera med jasminriset och ångad broccoli, om så önskas.