Thai beef basil med kokosris

NYHET
thai beef basil med kokosris
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Thai beef basil med kokosris

7

18 ingredienser

45 min

Det bjuds på en riktigt lyxig vardagsmiddag fylld med goda smaker. Catarina gör en wok med ryggbiff och smak av thaibasilika, ingefära och chili. Woken serveras med ett krämigt kokosris. Missa inte denna måltid! 

Det går bra att byta ryggbiffen mot entrecôte eller köttfärs.

Ingredienser

portioner4
  • 700 g ryggbiff (hel bit)
  • 2-3 msk rapsolja, att steka i
  • 3 bananschalottenlökar
  • 1-2 röda chilifrukter, finstrimlad
  • 3-4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 2 msk japansk soja
  • 2-3 msk ostronsås
  • 0,5 msk rörsocker (palmsocker el farinsocker)
  • 1 limefrukt (juice + rivet skal)

Ris

  • 3 dl jasminris
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl kokosmjölk
  • 0,5-1 citrongräs
  • salt

Topping/tillbehör

  • 0,5 dl jordnötter
  • thaibasilika
  • limefrukt, i klyftor

Gör så här

  1. Ris
    Banka ut citrongräset med baksidan av en kniv för att få ut så mycket smak som möjligt.
  2. Koka riset med vatten, koksmjölk, salt och krossat citrongräs.

  3. Wok
    Skär köttet jättetunt rakt över fibrerna. (Alltså inte längs med) Detta för att man inte vill att biffen blir torr och seg. Salta och peppra.

  4. Strimla schalottenlök, chili och finhacka vitlöksklyftor och ingefära.

  5. Fräs schalottenlöken mjuk i olja tills den blir glansig, tillsätt sedan chili, ingefära och vitlök. Låt småfräsa ihop.

  6. Stek köttet hastigt i en mycket het stekpanna med olja. Vänd sedan ner i lökblandningen.

  7. Tillsätt japansk soja, ostronsås, socker, rivet skal från lime + saft, och hackad thaibasilika.
  8. Plocka ut citrongräset när riset är färdigkokt.
  9. Lägg upp ris och thai beef basil på en tallrik. Toppa med finhackade jordnötter, strimlad thaibasilika och lime.