Tempurafriterad blomkål med misosmör
Tempurafriterad blomkål med misosmör
14 ingredienser
Frasig blomkål som efter fritering vänds runt i en chilimajonnäs och bjuds med ett brynt misosmör.
Ingredienser
- 1 blomkål
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,75 dl vatten (iskallt)
- 1 dl majonnäs
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk limejuice
- 2 msk misopasta
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 tsk sesamfrön, rostade
- 1 tsk chilirostade sesamfrön
- 2 salladslökar
- frityrolja
Gör så här
- Plocka blomkålen i ”buketter” i ca halva pingisbollstorlekar. Strimla salladslöken fint.
- Bryn hälften av smöret i en kastrull under vispning tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt. Blanda det brynta smöret med resterande smör och misopasta till en jämn massa.
- Blanda ihop majonnäs, soja, sambal oelek och limesaft.
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vatten till en jämn smet, konsistensen av filmjölk är en perfekt tempurasmet.
- Sätt på fritösen eller värm olja till 160 grader i en tjockbottnad kastrull.
- Blanda blomkålen med tempurasmeten, använd så lite smet som möjligt, men så att det precis täcker blomkålen.
- Fritera blomkålen ordentligt frasig. Lyft upp med hålslev och lägg i en bunke. Tillsätt chilimajonnäsen och vänd runt så att majonnäsen precis täcker blomkålen.
- Servering: Lägg upp blomkålen och toppa med sesamfrön och salladslök. Bjud med misosmöret.