Tempura på bläckfisk

Tempura på bläckfisk
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tempura på bläckfisk

6 ingredienser

Tempura, från det japanska köket, är friterad mat som serveras med något att dippa i.

Ingredienser

portioner
  • 4 bläckfisk (calamares)

Tempuradeg:

  • 2 äggulor
  • 5 dl isvatten
  • 5 dl vetemjöl

Till fritering:

  • olja

Till servering:

  • japansk soja

Gör så här

  1. Rensa och skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr och skär den i ringar.
  2. Vispar ihop äggulorna med hälften av isvattnet. Rör ner mjölet, tillsätt resten av vattnet, lite i taget. Doppa bläckfiskringarna i tempuradegen.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och kontrollera med hjälp av en brödbit om oljan är het. Temperaturen är lagom när brödbiten blir gyllenbrun. I fritös ska temperaturen vara 190°. Lägg i ringarna och fritera dem i oljan tills de är vackert gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera genast med japansk soja.