Tarteletter med citronkräm och italiensk maräng

Tarteletter med citronkräm och italiensk maräng
Foto: Tv4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Tarteletter med citronkräm och italiensk maräng

14 ingredienser

2 h

”En av mina absoluta favoritefterrätter. Krispigt, sött, syrligt och krämigt. Allt är representerat!” /Dante Zia

Ingredienser

portioner tarteletter

Mördeg

  • 100 g strösocker
  • 100 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 1 äggula

Citronkräm

  • 1 gelatinblad
  • 1,5 dl citronsaft [150 g]
  • 180 g strösocker
  • 2 dl vatten [200 g]
  • 3 äggulor [40 g]
  • 30 g majsstärkelse
  • 30 g smör

Italiensk maräng

  • 135 g strösocker
  • 25 g vatten
  • 2-3 äggvitor [75 g]

Gör så här

Mördeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop socker, smör, mjöl och äggula tills det blivit en deg. Knåda den en kort stund så att du känner att den håller ihop och inte smular sönder. Detta moment kan kräva visst tålamod och i början kan det kännas hopplöst. Om degen känns för torr, blöta händerna och knåda ihop degen för hand.
  3. Plasta in degen och lägg den i kylen 20-30 minuter så att den kyls ned något, då är den lättare att kavla ut sen.
  4. Ta fram degen och dela den i 6 bitar. Kavla degbitarna mellan två lager av plastfolie. Lägg varje utkavlade degbit i en tarteletteform med avtagbar botten (ca. 80 mm i diameter). Nagga med en gaffel i botten.
  5. Baka av tarteletterna i ugnen 8-12 minuter under ständig övervakning. Ta ut ur ugnen och kyl sedan ned i frys eller kyl.
  6. När tarteletterna är nedkylda kan du ta ur dem från tartelettformarna. Förvara dem sedan torrt. Dessa kan göras dagen innan och förvaras i exempelvis en tät behållare.

Citronkräm

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Blanda citronsaft, socker och hälften av vattnet (100 g) i en kastrull och låt koka upp.
  3. I en annan bunke blandar du äggulorna, resten av vattnet (100 g) och maizena. Blanda lätt med en visp. Tillsätt sedan den kokta sockerlagen från föregående steg i bunken och blanda väl. Häll därefter tillbaka i kastrullen och värm upp under omrörning tills krämen tjocknat.
  4. Häll därefter ner krämen i en bunke. Krama ur gelatinbladet och tillsätt det tillsammans med smöret. Låt sedan svalna.
  5. Häll citronkrämen i de bakade tarteletteskalen. Ställ tarteletterna i frysen i 15 minuter.

Italiensk maräng

  1. Värm socker och vatten i en kastrull till 121 grader.
  2. Vispa äggvitan på låg hastighet i en ren bunke, eller i en köksassistent vilket är enklast då vitan ska vispas länge.
  3. När sockerlagen nått 115 grader höjer du hastigheten på köksassistenten, eller elvispen, som vispar äggvitan.
  4. När sockerlagen nått 121 grader sänker du hastigheten på köksassistenten, eller elvispen, och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle. Marängen ska vispas tills den svalnat helt. Fyll sedan marängen i en spritspåse.
  5. Spritsa den italienska marängen på tarteletterna och bränn av med en gasolbrännare. Smaklig spis!