Tarte Tatin - Tatins äppelpaj

Tarte Tatin - Tatins äppelpaj
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Tarte Tatin - Tatins äppelpaj

11 ingredienser

Ingredienser

portioner8 - 10

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl [180 g]
  • 1 dl strösocker [90 g]
  • 1 ägg

Karamell

  • 20 g smör
  • 2 dl strösocker [180 g]
  • 2 msk vatten [30 g]

Fyllning

  • 6 äpplen, gärna syrliga
  • 1,5 dl strösocker [135 g]
  • 20 g smör, rumsvarmt

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar och blanda med mjöl och socker i en bunke. Nyp hastigt ihop till en smulig deg. Tillsätt ägget och bearbeta blandningen tills den precis bara går ihop till en deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
  2. Blanda ingredienserna till karamellen i en kastrull och låt smälta ihop och börja småkoka på hög värme.
  3. Sänk till medelvärme och fortsätt att koka tills sockret börjar karamelliseras, det vill säga bli brunt men inte bränt. Häll blandningen i en pajform eller en ugnssäker stekpanna med höga kanter, 24 cm i diameter. Karamellen ska täcka hela bottnen. Låt svalna.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  5. Skala, kärna ur och skär äpplena i ganska tjocka klyftor. Fördela klyftorna jämnt över karamellen, strö över sockret över och klicka ut smöret.
  6. Kavla ut degen till en rundel, cirka 30 cm i diameter. Lägg degen ovanpå äppelklyftorna och pressa försiktigt ner överhängande deg runt om, mellan klyftor och form.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills degen har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg ett upp och nervänt serveringsfat på pajen och vänd alltsammans så att äpplena blir ovansidan (se upp så att du inte får varm sås på dig). Servera direkt med vaniljglass.