Tarte tatin på grillen

Tarte tatin på grillen
Foto: TV4

Lägg den klassiska äppelpajen på grillen nästa gång - här är receptet på Johan Sörbergs grillade tarte tatin, serverad med hemgjord vaniljsås.

26 september 2017

Du behöver

Botten

  • 250 g vetemjöl
  • 160 g socker
  • 210 g smör
  • 10 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 2 ägg

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 150 g råsocker
  • 20 g citronjuice
  • 40 g smör

Vaniljsås

  • 300 g grädde
  • 1 vaniljstång
  • 100 g mjölk
  • 90 g äggula
  • 90 g strösocker

Gör så här

  1. Degen
    Blanda ihop vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smör och socker och få ihop det till en deg. Tillsätt sen ett ägg i taget och blanda ihop degen.
  2. Fyllning
    Skala och kärna ur äpplena, dela i valfri storlek.
  3. Smält socker och citronjuice i en stekpanna, tillsätt smöret. Lägg i äpplena och låt dem karamelliseras några minuter.
  4. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock, skär ett par centimeter större än stekpannan. Lägg degen över äpplena i stekpannan.
  5. Grädda mellan 20-50 minuter på grillen. Vid servering - vänd pajen upp och ner.
  6. Vaniljsås
    Skrapa ur vaniljstången och koka upp frön och stång med grädde och mjölk.
  7. Vispa äggulor och strösocker i en bunke.
  8. Häll i en stråle ner den varma vätskan i äggvispet samtidigt som du vispar. Häll tillbaks i kastrullen och sjud upp till 85 grader.
Kommentera receptet

Fler goda recept