Tarte flambée med tryffel

POPULÄRT
koket.se
Tarte flambée med tryffel
Foto: Frida Wismar
Adam Thulin
Adam Thulin

Tarte flambée med tryffel

15 ingredienser

1 h

"Tarte flambée är fransmännens svar på italienarnas pizza. Några höstar bakåt i tiden var jag och pappa på tryffeljakt i Provence, och efter tryffeljagandet blev vi serverade varsin tarte flambée med tonvis av svart tryffel. Sedan den dagen har jag alltid varit svag för tryffel. Alla tryffeloljor är olika, så var noga med att börja med lite och sedan smaka av. Om du inte har tid eller ork att göra bröden så funkar det att använda libabröd eller annat runt tunnbröd som botten." /Adam Thulin

Se Adam Thulin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Isad silverlök

  • 2 silverlökar

Tryffelfyllning

  • 1 burk Zeta Crème av svamp med tryffel
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 50 g parmesanost, finriven
  • 1 krm salt
  • tryffelolja
  • svartpeppar

Deg

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 dl vatten
  • 3 msk olivolja

Servering

  • 1 ask krasse
  • ev färsk tryffel
  • olivolja
  • citron, pressad

Gör så här

Isad silverlök

  1. Skiva silverlöken supertunt, gärna på mandolin.
  2. Lägg den skivade löken i en stor bunke med isvatten tills det är dags att servera.

Tryffelfyllning

  1. Blanda tryffelcrème, crème fraiche, riven parmesan och salt i en skål.
  2. Smaka av med tryffelolja, peppar och eventuellt mer salt.

Deg

  1. Kör alla ingredienser till degen i en köksassistent tills degen börjar lossna från kanterna. Tillsätt lite mer mjöl om den är för klibbig.
  2. Plasta in degen i folie och låt vila i kylskåpet 20 minuter.
  3. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut en degbit i taget så tunt du kan till en rundel. Lägg rundlarna på plåtar med bakplåtspapper.

Tarte

  1. Bred ut ett tjockt lager med tryffelfyllningen, nästan ända ut i kanten.
  2. Grädda en tarte i taget 5–7 minuter på 240 grader varmluft, eller tills den har fin färg.
  3. Låt tarterna svalna i rumstemperatur.

Servering

  1. Låt löken rinna av på hushållspapper.
  2. Toppa varje tarte med silverlök, krasse och eventuellt tunt skivad eller färskriven tryffel.
  3. Ringla över olivolja och pressa över några droppar citron.