Tarte flambée med pancetta

tarte flambee med pancetta
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Tarte flambée med pancetta

11 ingredienser

En underbart enkel matpaj med pancetta och vällagrad ost. Perfekt till sommarlunch!

Ingredienser

portioner

Botten

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl vatten

Topping

  • 2 gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 250 g pancetta
  • 1 dl Västerbottensost, riven

Smet

  • 4 äggulor
  • 200 g gruyèreost, finriven
  • 5 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till bottnarna.
  2. Skär av toppen på lökarna, kryssa i mitten och stoppa in lagerbladen. Ugnsstek i 1,5 timma på 160 grader, låt svalna. Plocka ut lagerbladen och skala bort översta lagret. Skiva den bakade löken i små bitar.
  3. Skär upp pancetta i små bitar och bryn i smör på medelhög värme. Krydda med svartpeppar, låt svalna av.
  4. Rör ihop crème fraiche, äggula och gruyereosten till en smet. Stryk ut ett tunt lager smet på bottnarna.
  5. Forma bottnarna till cirklar, som en pizzadeg.
  6. Fördela lökbitar och pancetta över botten. Grädda 3 minuter på baksten i 300 grader varm ugn. Låt vila en minut. Skär upp och servera som snacks eller servera som en lunchrätt med en god sallad till.

Dryckestips!

Segredos de São Miguel Organic Nr 2603
Grillen på och fram med vinglasen som vi fylller med detta livfulla och inbjudande vin. Druvorna aragonez, alicante bouschet och syrah bjussar på röd frisk frukt, plommon, torkade örter och fin skärpa. Ett hållbart och även självklart val.

Penfolds Max's Chardonnay Nr 90035
Detta charmiga vita vin påminner om Bourgogne i sin stil, men erbjuder en rikare och varmare fruktprofil. I smaken finns inslag av citron, grapefrukt, vita stenfrukter och gula krusbär, samt en subtilt aromatisk blommig örtighet. Vinet är fantastiskt att njuta av nu, men har även potential att lagras i några år.

Palmer & Co La Réserve Nr 7372
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sitt segment. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat. Detta är en go-to champagne och om du har möjlighet prova den också på magnum. Mums.