Tårtbollar med jordgubbsgömma

Tårtbollar med jordgubbsgömma
Foto: TV4
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Tårtbollar med jordgubbsgömma

11

13 ingredienser

Bjud på fika med överraskning! Dessa godingar är perfekta att göra om du har fått lite torr sockerkaka eller tårtbotten över. Rubychoklad är en chokladsort gjord på den röda kakaobönan ruby och är naturligt rosa i färgen. 

Ingredienser

portioner12

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Frosting

  • 100 g vit choklad
  • 100 g färskost
  • 25 g smör
  • 25 g florsocker
  • färska jordgubbar, små

Garnering

  • 300 g vit choklad
  • 100 g ruby choklad, rosa
  • 1 tsk neutral olja

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform, 23 cm diameter, med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder upp den på ett galler.
  4. Låt kakan svalna ordentligt för att sedan smula den för hand eller med elvisp. Det behöver inte vara väldigt fina smulor men heller inga stora klumpar ska finnas kvar.
  5. Frosting
    Smält chokladen i vattenbad eller i mikro med 30 sekunders intervaller, rör om däremellan. Låt svalna ordentligt.
  6. Vispa ihop färskost, smör och florsocker.
  7. Rör ner den avsvalnade chokladen och vispa upp till en fluffig frosting.
  8. Vispa nu ihop frostingen med kaksmulorna tills allt har blandat sig väl. Låt smeten vila kallt i ca 30 minuter. Så länge gör du iordning en plåt eller bricka (denna behöver vara i storleken att det får plats i kyl/frys) med bakplåtspapper.
  9. Dela kaksmeten i lika stora delar. Platta till varje del i handen, lägg en färsk jordgubbe i mitten, vik över kanterna och rulla till en jämn boll.
  10. Placera kakbollarna på den bakplåtspappersklädda plåten eller brickan och låt vila i kyl minst 1 h eller i frys i 30 minuter.
  11. Garnering
    Smält den vita chokladen i vattenbad eller i mikro med 30 sekunders intervaller, rör om däremellan.
  12. Doppa varje boll i den smälta vita chokladen med hjälp av en gaffel. Låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka bollen på brickan.
  13. Låt den vita chokladen stelna runt bollen.
  14. Smält den rosa ruby-chokladen i vattenbad eller i mikro med 30 sekunders intervaller, rör om däremellan. Ringla den rosa chokladen över bollarna. Använd gärna en spritspåse för att få det extra snyggt.
  15. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.